اقتصاد جهان طی چند سال گذشته شوکهای متنوعی را از همهگیری کووید-۱۹ تا جنگ روسیه در اوکراین متحمل شده است. علاوه بر این، با شدت گرفتن سیاستهای پولی انقباضی با هدف مهار تورم فزاینده، سرمایهگذاران با شرایط پیشبینی نشدهای روبرو شدهاند. در این راستا، مجمع جهانی طلا¹ با همکاری ائتلاف گرینویچ² بیش از ۴۰۰ تصمیمگیرنده کلیدی از موسسات سرمایهگذاری جهان را در رابطه با تخصیص سرمایه و رویکرد آنها نسبت به بازار طلا مورد نظرسنجی آنلاین قرار داده است³. این نظرسنجی در دورهای انجام شد که اقتصاد جهانی در حال سازگاری با سیاستهای جدید بوده و طی بازهای ۱۸ ماهه از محرکهای پولی و مالی بهرهمند شده بود. به طور کلی، نتایج بدست آمده عبارتند از:
- نرخ بهره و نگرانی در خصوص نقدینگی محرکهای کلیدی در تصمیمات نهایی سرمایهگذاران برای تخصیص سرمایه است.
- عمده سرمایهگذاران طلا را با هدف تنوعبخشی و پوشش تورم در سبد خود جای دادهاند.
- اکثرا تخصیص طلا با هدف استراتژیک بوده و معمولا برای بیش از سه سال در سبد داراییها نگهداری خواهد شد.
چیدمان سبد داراییها در سایه انقباض پولی جهانی و کندی رشد اقتصادی
در رابطه با عوامل تاثیرگذار بر چیدمان سبد داراییها، بازدهی هدف رتبه اول را در بین سرمایهگذاران کوتاه و بلندمدت دارد و به یک چالش برای آنها تبدیل شده است. در رتبههای بعدی عدم قطعیت، ریسک رکود، نگرانی از نقدینگی، ایجاد توازن در سبد و انتظارات تورمی و نرخ بهره قرار دارند.
عوامل تاثیرگذار بر تخصیص دارایی برای سرمایهگذاران کوتاهمدت (۱ ساله)
عوامل تاثیرگذار بر تخصیص دارایی برای سرمایهگذاران بلندمدت (۳-۵ ساله)
با مقایسه نتایج این نظرسنجی با تحقیق انجام شده در سال ۲۰۲۰ میتوان به نکات جالبی رسید. نگرانی درباره نقدینگی و انتظارات از میزان نهایی نرخ بهره در مطالعه سال ۲۰۲۰ جایگاه پایینتری نسبت به ایجاد توازن در سبد داشتند؛ این امر نشاندهنده تغییر اهمیت نسبی عوامل برای سرمایهگذاری و تخصیص کوتاه و بلندمدت داراییها است. همچنین، اهمیت اهداف ⁴ESG در سرمایهگذاری بلندمدت نیز افزایش پیدا کرده که تفاوت قابل توجهی میباشد.
محرکهای تقاضای سازمانی برای طلا
در این نظرسنجی به منظور درک بهتر هدف سازمانها از تقاضا برای طلا، پرسش کلیتری مطرح گردید. بر اساس نتایج، تنوعبخشی به سبد، کاهش تاثیرپذیری از نوسانات قیمتی و پوشش تورم مهمترین دلایل اختصاص بخشی از سرمایه به مواردی غیر از سهام هستند. به عبارت دیگر، طلا باعث میشود تا افراد به ارزیابی مجدد نحوه تخصیص سرمایه به سبد خود فکر کنند.
اهمیت به نقش طلا برای تنوع بخشی به سبد داراییها و پوشش تورم
چگونگی تخصیص طلا توسط سرمایهگذاران سازمانی
یکی از اهداف اصلی نظرسنجی صورت گرفته، بررسی واکنش سرمایهگذاران به ریسکهای پیرامون تورم، نرخ بهره و رشد اقتصادی و رویکرد آنها نسبت به طلا بود. به طور کلی، مالکیت طلا در میان سرمایهگذاران نسبتا کم بود و و تنها حدود ۱۵ درصد از سازمانها به نوعی طلا را در سبد خود دارند. بر اساس نتایج، تخصیص طلا عمدتا در سازمانهای مستقر در “آسیا و اقیانوسیه“⁵ و “اروپا، خاور میانه و آفریقا“⁶ و از این بین در سازمانها با میزان سرمایه تحت مدیریت بیش از ۱۰ میلیارد دلار (۱۸%) رایج است.
گرچه سرمایهگذاران سازمانی مشارکت زیادی ندارند، اما همین میزان محدود به طور متوسط ۴% از سبد خود را به طلا اختصاص دادهاند که معقول است. نکته حائز اهمیت، پایبندی این سرمایهگذاران به طلا است، به طوری که اکثریت از حفظ یا افزایش دارایی خود طی ۳ سال آینده خبر دادهاند و تنها تعداد محدودی قصد کاهش میزان اختصاص به طلا را دارند. این یافتهها اهمیت طلا را در استراتژیهای تخصیص دارایی طی بلندمدت برجسته مینمایند. لازم به ذکر است که مطلوبترین روش برای سازمانها جهت افزودن طلا به سبد استفاده از صندوقهای معاملاتی است؛ خرید سهام شرکتهای معدنکاری و فرآوری طلا نیز دومین گزینه محبوب میباشد.
میزان اختصاص به طلا در سبد سرمایهگذاران سازمانی
روشهای افزودن طلا به سبد سرمایهگذاری سازمانها
-
نتیجهگیری
با توجه به وضعیت کلان اقتصادی و دشواریهای ایجاد شده برای چیدمان سبد داراییها، به نظر میرسد طلا همچنان جایگاه بااهمیتی در سبد سرمایهگذاران داشته باشد. این امر میتواند بازتاب نگرانیها درباره تورم و عدم قطعیتهای کوتاه و بلندمدت باشد. علاوه بر این، ریسک های ژئوپلیتیک (جنگ روسیه – اوکراین و تنش بین چین و آمریکا) ادامهدار خواهند بود و همین امر میتواند اهمیت تقاضا برای طلا توسط سازمانها را تبیین نماید.
منبع
¹ World Gold Council
² Coalition Greenwich
³ به طور دقیق ۴۰۸ سرمایهگذار سازمانی در بازه زمانی نوامبر ۲۰۲۱ تا مارس ۲۰۲۲ نظرسنجی شدند. پاسخدهندگان از آمریکای لاتین و آمریکا شمالی انتخاب شده بودند.
⁴Environmental, Social, Governance Goals: اهداف محیط زیستی، اجتماعی و حاکمیتی که به عنوان معیاری برای سنجش سلامت یک فعالیت و تجارت به کار میرود و نشاندهنده سازگاری با اهداف در نظر گرفته شده در هر یک از این حوزهها است.
⁵Asia and Pacific | APAC
⁶Europe, the Middle East and Africa | EMEA