شبکه ارز دیجیتال چیست؟
شبکه ارز دیجیتال یکی از مفاهیم زیرشاخه شبکه بلاکچین و در واقع مسیر انتقال رمزارز است. هر رمزارز قابلیت انتقال در شبکه مشخصی را دارد؛ گرچه برخی ارزها در شبکههای مختلف قابل جابجایی هستند. پیش از پرداختن به انواع شبکههای انتقال ارز دیجیتال بهتر است با برخی از مفاهیم آشنا شد.
تفاوت کوین و توکن
شبکههای ارز دیجیتال بسته به نوع رمز ارز، به دو دسته مختلف تقسیم میشود:
کوین (coin): کوینها دارای شبکه بلاکچین اختصاصی خود هستند و مستقل عمل میکنند، مانند: بیتکوین، اتریوم، کاردانو، ترون و سولانا.
توکن (token): توکنها شبکه اختصاصی ندارند و بر بستر سایر رمز ارزها فعالیت میکنند، مانند: بت، چین لینک، تتر و یونی سواپ.
هزینه و زمان انتقال ارزها
هزینه انتقال با توجه به عوامل متغیری از جمله ترافیک شبکه، ارز مدنظر برای انتقال و غیره متفاوت است. زمان انتقال نیز بر اساس تعداد تراکنش در ثانیه حساب میشود و بین واریز لحظهای تا انتظار برای انجام کامل تراکنش متغیر است. در صورت تمایل برای پیگیری جزئیات تراکنش (شامل موفقیت انتقال، کارمزد، میزان انتقال، آدرس های مبدا و مقصد) میتوان به وبسایت مربوطه هر شبکه استفاده شده مراجعه کرد. برای مثال، جزئیات تراکنش انجام شده توسط شبکه بایننس اسمارت چین در وبسایت Bscscan.com قابل مشاهده است.
نحوه استفاده از استاندارد توکن و انتخاب درست شبکه رمزارز
برای انجام یک تراکنش باید به شبکه رمزارز ارسالی توجه کرد؛ در صورتی که یکی از دو آدرس مبدا و مقصد و یا رمزارزها مدنظر برای انتقال شبکه متفاوتی داشته باشند، امکان از دست رفتن کل سرمایه وجود دارد. بنابراین بایستی از قبل نسبت به پشتیبانی شبکه تبادل توسط مبداء و مقصد اطمینان حاصل پیدا کرد.
انواع شبکههای بلاکچین و ارزهای دیجیتال پرکاربرد
شبکه انتقال بر بستر بلاکچین اتریوم (ETH) با نماد ERC-20
استاندارد ERC-20 مجموعهای از قوانین است که باید بر روی یک توکن اعمال شود تا بتواند در بستر اکوسیستم اتریوم به فعالیت بپردازد. به زبان ساده، ERC20 مجموعهای از قواعد برای کمک به ساخت یک قرارداد هوشمند به همراه توکنهایش بر بستر اتریوم است. توکنهای ERC-20 به دلیل امکان استفاده در عملیاتهای جذب سرمایه یا ICO پلتفرمهای وام دهی،DEFI ،NFT ها و غیره بسیار کاربردی هستند. این توکنها تنوع بالایی داشته و بر روی تمامی کیف پولهای معتبر اتریوم قابلیت انتقال و ذخیرهسازی دارند.
مزایا
استاندارد ERC20 فرآیند ایجاد یک توکن را بسیار آسان کرده و به همین علت اتریوم محبوبترین پلتفرم ICOها در سال ۲۰۱۷ شناخته شد. برای استفاده از بسیاری از پلتفرمها نیز بایستی از توکنهای بر بستر اتریوم استفاده کرد. با توجه به قدرت و تاریخچه شبکه اتریوم از نظر اعتبار هم میتوان به توکنهایی که روی این شبکه هستند اعتبار بیشتری بخشید.
معایب
شاید بتوان گفت بزرگترین ایراد این شبکه قیمت بالای کارمزدهای آن است که تفاوت چشمگیری با سایر شبکه ها دارد. البته همان طور که اشاره شد این کارمزدها متغیر بوده ولی میتوان گفت تقریبا همواره از مابقی شبکههای مورد بررسی در این مقاله، شبکه ERC20 گران قیمتتر است!
شبکه انتقال بر بستر زنجیره بایننس (BNB) با نماد BEP-2
بایننس اسمارتچین یک بلاکچین موازی با بلاکچین بایننس است که برای ایجاد قراردادهای هوشمند طراحی شده و محیط آن با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. این عملکرد به معنای رقابت با اتریوم یا جایگزینی برای اتریوم نیست. BSC به گونهای طراحی شده تا ویژگیهای بیشتری مثل ایجاد بلاکهای سریعتر، کارمزد تراکنش کمتر و غیره را به کاربران ارائه دهد. به این ترتیب کاربران میتوانند همان دارایی توکن ERC20 را در زمان کوتاهتر و با کارمزد کمتر در بایننس اسمارتچین BEP20 انتقال دهند.
مزایا
توکنهای BEP-20 با هر دو سیستم عامل BEP-2 و ERC-20 سازگار هستند. به دلیل استفاده قابل توجه از این شبکه بسیاری از کیف پولها از توکنهای BEP-20 پشتیبانی میکنند. هزینه تراکنشها در این شبکه را شاید نتوان ارزانترین نامید اما به طور قابل توجهی پایین است.
معایب
امنیت BSC به میزان شبکه اتریوم نیست. به طور کلی باید در نظر داشت که علیرغم تمام مزایای ذکر شده، شبکه اتریوم با وجود کارمزد بیشتر همچنان نسبت به سایر رقبا کاربرد بیشتری در پلتفرم های مختلف، بازار NFTها و غیره دارد.
شبکه انتقال بر بستر بلاکچین ترون (Tron) با نماد TRC-20
TRC20 استاندارد توکن مبتنی بر اجرای قراردادهای هوشمند شبکه ترون است که توسعهدهندگان با استفاده از آن میتوانند قراردادهای هوشمند خود را توسعه دهند. رمزارز بومی بلاکچین ترون TRX نام دارد که عملکرد آن همانند
عملکرد ETH در بلاکچین اتریوم است. به عبارت دیگر، کاربران و توسعهدهندگان در این شبکه باید ارز TRX در اختیار داشته باشند تا بتوانند آن را به عنوان ارز قابل پرداخت به شبکه ترون ارائه نمایند.
مزایا
هزینه تراکنشها در شبکه ترون بسیار ناچیز بوده و از سرعت بالایی برخوردار است. این سرعت بالا در مقایسه با شبکه اتریوم و شبکه بیتکوین معنا پیدا میکند. انتقال تتر بر بستر ترون یکی از پرکاربردترین و ارزانترین روشها است و به تنهایی وزنه سنگینی برای استفاده از این شبکه میباشد. توانایی توسعه برنامههای غیر متمرکز در شبکه ترون نیز از دیگر موارد است، کاربران قادرند تا برنامههای غیرمتمرکز و توکنهای مخصوص به پروژههای محتوایی خود را در بلاکچین ترون توسعه دهند.
معایب
این شبکه تنوع ارزی و پلتفرمهای کمتری نسبت به سایر شبکهها دارد.
لازم به ذکر است که شبکههای دیگری نیز با سرعت و هزینههای متفاوت وجود دارند اما در این مقاله هدف بررسی پرکاربردترین و شناختهشده ترین شبکهها با هدف تسهیل انتقال رمزارزها در صرافیها و کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری بود.