نفوذ هوش مصنوعی به NFTهای شبکه بیتکوین

مقالات تحلیل بنیادی

مقدمه

دو روند از ابتدای سال ۲۰۲۳ بر بازار ارزهای دیجیتال و به ویژه حوزه توکن های غیرمثلی¹ غالب شده اند که انتظار می رود بتوانند در کل اکوسیستم رمزارزها تحول و موجی را ایجاد نمایند. این دو روند عبارتند از:

  • اوردینال های بیتکوین²: یک پروژه جدید در شبکه بیتکوین با قابلیت ارائه NFT و ذخیره سازی داده های مربوطه در بلاک های بیتکوین که با رشد چشمگیر همراه بوده است.
  • هوش مصنوعی³: ربات ChatGPT و خلق تصویر راه خود به دنیای NFT را پیدا کرده و در حال توسعه حوزه “مالکیت محتوای دیجیتال” هستند.

این دو حوزه و تلفیق آن ها در دنیای ارزهای دیجیتال در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند.

اوردینال های بیتکوین

هدف بیتکوین از ابتدا در بین کاربران مورد بحث بوده؛ برخی آن را راهکاری ساده برای تراکنش های مالی می دانند و عده ای بر این باورند که شبکه بیتکوین می تواند از اطلاعات پیچیده‌تری هم پشتیبانی کند. NFT ها در شبکه بیتکوین که تحت عنوان اوردینال معرفی شده اند، با رهگیری کوچکترین واحدهای مثلی(همتا) بیتکوین به نام ساتوشی⁵ کار می‌کند و با بازنویسی داده ها به صورت دلخواده، آن ها را به توکن غیرمثلی یا NFT تبدیل می نماید.
به این فرآیند اصطلاحا “Inscription” گفته می‌شود که در عین حفظ ویژگی مثلی بودن طراحی بیتکوین، امکان ایجاد توکن های غیرمثلی را فراهم می آورد. کاربرد NFT های اوردینال از ابتدای فوریه ۲۰۲۳ برای ذخیره سازی تصاویر، ویدیوها و حتی اسناد درون شبکه ای⁶ رشد چشمگیری پیدا کرد.
علیرغم اینکه هزینه های شبکه های بیتکوین در اوایل سال ۲۰۲۳ نسبت به سطوح تاریخی خود پایین تر بود، اما استقبال از اوردینال ها باعث افزایش به طور متوسط ۲۵ درصدی هزینه شبکه در هر بلاک و اشغال حدودا ۳۰ درصد از حداکثر فضای بلاک شد.

رشد بیش از 300 برابر NFT های اوردینال از اواسط ژانویه 2023

رشد بیش از ۳۰۰ برابر NFT های اوردینال از اواسط ژانویه ۲۰۲۳

به روز رسانی Taproot که باعث کاهش هزینه ذخیره داده های دلخواه شد، در اصل برای پشتیبانی شبکه بیتکوین از قراردادهای هوشمند اجرا گردید. به موجب این به روزرسانی، هر داده ای می تواند پس از طی فرآیند Inscription در بلاک های بیتکوین با حجم ۴ مگابایت ذخیره شود. در این بین، بسیاری از کاربران نگران تاخیر در تراکنش ها به دلیل اشغال فضای بیتکوین با رشد فعالیت در شبکه و متعاقبا افزایش هزینه های تراکنش در آینده هستند.

باید توجه داشت که هیچ فرد/نهادی نمی تواند مانع فعالیت این پروژه بر بستر بلاکچین بدون نیاز به مجوز⁷ بیتکوین بشود و چه بسا با حفظ ماهیت غیرمتمرکز شبکه، NFT های این شبکه شانس زیادی برای ماندگاری داشته باشند.
اوردینال ها مسیر ذخیره سازی داده های بیشتر در شبکه بیتکوین را هموار کرده اند که می تواند باعث اجرای قراردادهای هوشمند بر روی آن بشوند. در صورتی که پتانسیل اجرای کاربردهای بیشتر در شبکه بیتکوین فراهم بشود، این ارز دیجیتال می تواند جایگاه خود به عنوان بلاکچین پیشرو در آینده را تبیین نمایند و از سایر رقیب های خود پیشی بگیرد.

هوش مصنوعی و کریپتو

همکاری بین شرکت های مایکروسافت و OpenAI باعث شد تا سرمایه‌گذاران به هوش مصنوعی و کاربردهای آن علاقه ویژه ای پیدا کنند. سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی با بهره مندی از امکان خودکارسازی تولید محتوا پتانسیل خوبی در زمینه مقیاس پذیری فرآیندهای سنتی رمزنگاری، کاهش ریسک خطای انسانی و تسریع زمان برنامه نویسی دارند.
هوش مصنوعی، خیلی قبل تر از ChatGPT، در حوزه های تولید محتوا، NFT های تولید شده با هوش مصنوعی و زیرساخت‌ها و ابزارهای مرتبط کاربرد داشته و شناخته شده بود.

 

نمونه ای از اثر هنری تولید شده توسط هوش مصنوعی

نمونه ای از اثر هنری تولید شده توسط هوش مصنوعی

NFTهای تولید شده با هوش مصنوعی⁸

پلتفرم DALL-E متعلق به شرکت OpenAI یکی از شناخته‌شده‌ترین پلتفرم‌های تبدیل متن به تصویر  بوده که این جایگاه را به دلیل تصویرسازی در ابعاد بزرگ و کیفیت بالا بدست آورده است. خالقان NFT ها، همانطور که انتظار می‌رفت، از قابلیت های Dall-E و سایر پلتفرم های مشابه برای تسهیل تولید محتوا استفاده کردند.
هوش مصنوعی می تواند به طور کاملا بهینه تعداد زیادی از تصاویر را برای یک مجموعه NFT تهیه کند که معمولا شامل بیش از ۵ هزار قطعه منحصر به فرد می شود. این قابلیت خودکارسازی خلق دارایی ها در بازی های بلاکچینی و حتی ساخت موزیک را امکان پذیر می سازد.

هوش مصنوعی، علاوه بر تولید انبوi اقلام، به پیچیدگی کافی برای خلق آثار هنری اختصاصی خود دست پیدا کرده است. این الگوریتم با تعریف و آموزش حجم عظیمی از داده ها درباره سبک ها و تکنیک های هنرمندان معروف حاصل شده و منجر به خلق آثار منحصر به فرد و ظریفی می شود.
برای مثال می توان به پلتفرم Botto اشاره کرد که به صورت کاملا خودکار و بر اساس نظرات کاربران به تولید آثار دیجیتال می پردازد. در این پلتفرم، ابتدا هوش مصنوعی یک متن را تعریف کرده و با وارد کردن آن به شبکه عصبی، اثر هنری اولیه را تولید می کند.
این اثر در ادامه با توجه به نظرات کاربران اصلاح و نهایی می شود. Botto توانسته با این روش بیش از ۶۰ اثر هنری منحصر به فرد را خلق کند و ارزشی برابر با حدود ۷۰۰ اتر (ETH) را ایجاد نماید.

استفاده از هوش مصنوعی در دنیای هنر دیجیتال فرصت های جدید زیادی را برای هنرمندان به همراه داشته، اما ماهیت خلاقیت و نقش ماشین ها در این حوزه را نیز زیر سوال برده است. با پررنگ شدن نقش هوش مصنوعی نگرانی ها درباره حق مالکیت NFT های خلق شده تشدید شده؛ واقعا چه کسی مالک آثارهنری است: خالق NFT؟ برنامه نویس هوش مصنوعی؟ هنرمندانی که برای آموزش الگوریتم استفاده شده اند؟

نمونه ای از اثر هنری خلق شده توسط Botto

نمونه ای از اثر هنری خلق شده توسط Botto

NFT های مبتنی بر هوش مصنوعی⁹

NFT ها فرای تصاویر ساده هستند و برای ذخیره سازی پایگاه داده ها و کاربردهای پیچیده تر توسعه یافته اند. پروژه هایی اکنون شروع به استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی کرده اند تا آثار اصطلاحا “تعاملی¹⁰” و با امکان تعیین مالکیت خلق نمایند. 

پس از همه گیری ChatGPT، شرکت Alethea AI سرویسی با نام CharacterGPT را ارائه کرد که با تبدیل متن به شخصیت¹¹، NFT های تعاملی تولید می کند. کاربران این پروژه می توانند شخصیت هایی را به صورت درون شبکه خلق نمایند که به طور مداوم و با آموزش دیدن تکامل پیدا می کنند.

پروژه شرکت Alethea باعث ارتقاء NFT های سنتی شد؛ البته در این حوزه بدون رقیب هم نبود. مفهوم “ماشین تغییر وضعیت¹²” در سال ۲۰۲۱ و با هدف تکامل پیوسته دارایی های دیجیتال معرفی شد. مجموعه های تولید شده با این الگوریتم دائما در حال یادگیری از بازی ها و سایر برنامه های اجرا شده در بستر شبکه ASM هستند.

توکن های مبتنی بر هوش مصنوعی پس از سروصدای زیاد ChatGPT رشد قیمتی خوبی پیدا کردند اما مجموعه NFT های انطباقی¹³ نتوانستند توجه زیادی را جلب نمایند. مجموعه NFT های پروژه های ASM و Alethea همچنان نتوانسته اند تا اوج حجم معاملاتی خود در سال ۲۰۲۱ را مجددا تجربه کنند.
به طور کلی باید گفت که اکثر NFT ها پس از ضرب و عرضه با افت حجم معامله روبرو می شوند، اما پروژه های مبتنی بر هوش مصنوعی به دلیل عدم تعامل پذیری تحت تاثیر بیشتر قرار می گیرند. در صورتی که NFT های انطباقی بتوانند از تجارب خود استفاده کنند و تا سطح یک هوش درون شبکه ای تکامل پیدا کنند، انتظار می رود که کاربران آمادگی بیشتری برای پذیرش و استفاده آن ها داشته باشند.  

حجم معاملات هفتگی مجموعه NFT های مبتنی بر هوش مصنوعی

حجم معاملات هفتگی مجموعه NFT های مبتنی بر هوش مصنوعی

به طور کلی، NFT ها ماهیتی منحصر به فرد با قابلیت تایید اصالت و مالکیت دارند، در نتیجه می توانند به عنوان یک سند درون شبکه ای برای الگوریتم های هوش مصنوعی مورد استفاده قرار بگیرند.
با بهره مندی از این قابلیت می توان زیرساخت های بازارهای مبتنی بر هوش مصنوعی و داده محور را ایجاد کرد.
برای مثال، پلتفرم های Ocean Protocol، SingularityNET و DeepBrain Chain به ترتیب بازاری برای مجموعه داده های بزرگ، الگوریتم های اختصاصی هوش مصنوعی و فضای محاسبات ابری بر مبنای هوش مصنوعی ایجاد کرده اند.
توسعه دهندگان یادگیری ماشینی¹⁴ و هوش مصنوعی می توانند آثار خود را در یک بازار آزاد و غیرمتمرکز ارائه دهند و از الگوریتم ها و پایگاه داده های خود کسب درآمد داشته باشند.
حتی افراد غیرمتخصص نیز می توانند از این برنامه ها برای راه اندازی پروژه های خود به صورت درون یا خارج از شبکه استفاده کنند.

زیرساخت ها، ابزارها و سایر کاربردهای هوش مصنوعی

NFTها تنها یک مورد از کاربردهای هوش مصنوعی در فضای کریپتو هستند، سایر موارد عبارتند از:

  • بلاکچین ها و پروتکل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی
  • خدمات و ابزارهای تایید
  • ربات های مدیریت سبد سرمایه گذاری
  • توسعه و اجرای قراردادهای هوشمند
  • مدیریت خزانه‌داری سازمان های خودگردان غیرمتمرکز¹⁵ و گروه بندی هولدرهای توکن های حاکمیتی

 از بین ایده های فوق، تعداد کمی عملیاتی شده اند و عمدتا از پذیرش و مقبولیت کافی بین کاربران برخوردار نیستند، چرا که خودکارسازی فرآیندهای سنتی به ظاهر سودمند است اما همیشه اینطور نیست.

مطالعه مقاله مرتبط: هوش مصنوعی در تامین مالی غیرمتمرکز

خدمات خارج از شبکه ای هوش مصنوعی نه تنها فرآیندهای خلاقانه را متحول کرده اند، بلکه وارد پردازش های منطقی مانند برنامه نویسی نیز شده اند. این وضعیت احتمالا باعث تسهیل استقرار قراردادهای هوشمند و برنامه‌های کاربردی درون شبکه می گردد، اما الزاما به معنی ادغام هوش مصنوعی در تمام زمینه‌ها و زیرساخت‌های بلاکچین نیست.

الگوریتم های پیشرفته ممکن است منجر به افزایش هزینه‌ها و تأخیر در عملکرد شوند و برای عملکرد بهتر در نهایت به نظارت نیروی انسانی وابسته باشند. بنابراین، مزایای شبکه ها یا پروتکل های مبتنی بر هوش مصنوعی نمی توانند برتری آن ها بر روش های سنتی را توجیه نمایند.

در کوتاه مدت همچنان می توان شاهد معرفی پروژه ها و برنامه های مبتنی بر هوش مصنوعی در حوزه کریپتو (هنر دیجیتال، موسیقی و غیره) بود و با گسترش بیشتر آن، قطعا جایگاه خود را در زیرساخت ها و تامین مالی غیرمتمرکز¹⁶ پیدا خواهد کرد. ابزارها و خدمات هوش مصنوعی نیز به بازتعریف و بهینه سازی وظایف روزانه خالقان، توسعه دهندگان و سرمایه گذاران به صورت درون و خارج از شبکه ادامه خواهند داد.

منبع

MESSARI


¹ Non-Fungible Tokens | NFTs

² Bitcoin Ordinals

³ Artificial Intelligence | AI

⁴ Fungible

⁵ Satoshi

⁶ On-chain

⁷ Permissionless

⁸ AI-Generated NFTs

⁹ NFTs Embedded with AI

¹⁰ Responsive

¹¹ Character

¹² Altered State Machine | ASM

¹³ Adaptive

¹⁴ Machine Learning | ML

¹⁵ Decentralized Autonomous Organization | DAO

¹⁶ Decentralized Finance | DeFi

مطالب مشابه

4.3 6 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×