دایره شایستگی، استفاده درست از مهارت‌ها در سرمایه‌گذاری

توسعه مهارت های فردی
کاور

همه ما یک دایره شایستگی داریم، دایره‌ای که در آن دانش زیادی کسب کرده‌ایم. با درک دایره شایستگی خود، می‌دانیم که در چه زمینه‌ای توانمندی داریم و این دانش به ما اجازه می‌دهد از اشتباهات پیشگیری کنیم، فرصت‌هایی به دست آوریم که از دسترس دیگران خارج است و به سرعت یاد بگیریم.
وارن بافت، یکی از شناخته‌شده‌ترین سرمایه‌گذاران دنیاست، توانسته با تکیه بر مفهوم دایره شایستگی یک استراتژی سرمایه‌گذاری کاربردی طراحی کند که به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند در حوزه‌های تخصصی خود فعالیت کنند. با این استراتژی، هر فرد می‌تواند با استفاده از نقط قوت خود، دانش و مزیت‌هایی داشته باشد که دیگران از آن بی‌خبرند و همین امر کلید موفقیت او در انتخاب سرمایه باشد.

دایره شایستگی چیست؟

دایره شایستگی یک مفهوم بسیار ساده است. اگر کاری را بدون درک کامل از آن انجام دهید، احتمال این که مرتکب اشتباهی پرهزینه در آن کار شوید بیشتر است.

بطور مثال فرض کنید که شما در بخش بانکداری کار می‌کنید. درک شما از روش کار صنعت مالی مبتنی بر تجربه شما خواهد بود، که به مراتب قوی‌تر از کسی است که در مورد آن تحقیق می‌کند و سعی می‌کند تا در مورد آن به صورت آنلاین مطالعه کند.
از این رو، هنگامی‌که در بخش مالی سرمایه گذاری می‌کنید، به احتمال زیاد در مقایسه با فردی که در صنعت داروسازی فعالیت میکند و مقالاتی درباره بازار مالی خوانده، تصمیم‌های بهتری خواهید گرفت.

امروزه درکی که از دانش داریم معمولاً دانش واقعی ما را احاطه میکند. این ادراک ما از دانش باعث میشود که حتی اگر درباره موضوعی دانش ناکافی و سطحی داریم، آن را از مهارت‌ها و تخصص‌های خود تصور کنیم.

بنابراین، نمودار دانش ما چیزی شبیه به این است:

دایره شایستگی

همانطور که می‌بینید، دایره شایستگی حوزه‌ای است که با تجربه و مهارت های ما یا “همه چیزهایی که از قبل می‌دانیم” مطابقت دارد.

نظریه وارن بافت در سرمایه‌گذاری در دایره شایستگی

وارن بافت به ریشه‌های این مفهوم و اصل در نامه ی سهامداران هلدینگ Berkshire Hathaway در سال ۱۹۹۶ اشاره کرده است. او در این نامه می‌گوید:

«سرمایه‌گذاری هوشمند پیچیده نیست، البته نمی‌گویم که ساده است. چیزی که یک سرمایه گذار به آن نیاز دارد، توانایی ارزیابی صحیح بیزینس‌های انتخاب شده است. به کلمه “انتخاب شده” توجه کنید. لازم نیست در زمینه فعالیت‌های هر شرکت یا حتی بسیاری از آنها متخصص باشید. شما فقط باید بتوانید شرکت‌هایی را در دایره شایستگی خود ارزیابی کنید. اندازه آن دایره خیلی مهم نیست، اما دانستن مرزهای آن حیاتی است.»

بنابراین، هر آنچه در حوزه مهارت، تخصص یا تجربه شما قرار می‌گیرد، در دایره شایستگی شما قرار دارد. قطعا شناخت دایره شایستگی، خودآگاهی شما را به عنوان یک سرمایه گذار افزایش می‌دهد و می‌تواند به شما کمک کند تا تصمیمات سرمایه گذاری هوشمندانه‌تری بگیرید.

توماس واتسون، بنیان‌گذار IBM می‌گوید:

“I’m no genius. I’m smart in spots—but I stay around those spots.”

«من نابغه نیستم، من در بعضی نواحی باهوش هستم – اما در همان نواحی می‌مانم.»

نمونه‌هایی از سرمایه گذاری موفق در دایره شایستگی

وارن بافت برای نشان دادن کاربردهای موفق دایره شایستگی، یکی از مدیرهای کسب و کارسابق خود، رز بلامکین را مثال می‌زند. این مهاجر روسی با انگلیسی دست‌وپا شکسته توانست یکی از بزرگ‌ترین فروشگاه‌‌های لوازم خانه در نبراسکا را تأسیس کند و وارن بافت دلیل داستان او را این گونه بیان می‌کند:

«هنگامی که روی این کسب و کار سرمایه گذاری کردم نمی‌توانستم ۲۰۰ میلیون دلار سهام Berkshire Hathaway را در اختیار او (رز بلامکین) بگذارم، زیرا او سهام را نمی‌فهمد. او پول نقد را و وسایل خانه را می‌فهمد. او خرید و فروش املاک را می‌فهمد. اما درک درستی از سهام ندارد، پس نباید هیچ کاری با سهام داشته باشد.
اگر با خانم بلامکین در دایره شایستگی او همکاری کنید، همین غروب ۵،۰۰۰ میز را با قیمت مناسب می‌خرد، ۲۰ مدل فرش مختلف را جمع‌آوری می‌کند و چیزایی مانند این، چون این وسایل را می‌فهمد. او هیچگاه ۱۰۰ سهم General Motors نخواهد خرید، حتی اگر هر سهم نیم دلار باشد.»

جالب است بدانید که محدود بودن دایره شایستگی خانم بلامکین به نفع اوست. همین تعهد او به لوازم خانه باعث شده است که امکان تمرکز را داشته باشد. تنها با تمرکز بر یکی از شایستگی‌ها، او توانست همه نقاط ضعف خود پشت سر بگذارد و به موفقیتی بی‌نظیر برسد.

دایره شایستگی در زندگی

چارلی مانگر این مفهوم را به طور کلی خارج از بیزینس و به طور کلی به حوزه زندگی می‌برد.

سوال اساسی که او به دنبال پاسخ به آن بود: زمان محدود خود را در زندگی کجا باید اختصاص دهیم تا بیشترین موفقیت را به دست آوریم؟

نسخه ساده چارلی این است که شما باید بفهمید که چه استعدادهایی دارید. اگر بازی‌هایی را انجام می‌دهید که دیگران در آن استعداد دارند و شما ندارید، شکست خواهید خورد و این به اندازه هر پیشبینی‌ای که می‌توانید انجام دهید به قطعیت نزدیک است. شما باید بفهمید که کجا برتری دارید و در دایره شایستگی خود بازی کنید.

بطور مثال اگر می‌خواهید بهترین بازیکن تنیس‌ جهان باشید، ممکن است شروع به تلاش کنید و به زودی دریابید که ناامید کننده است، چرا که دیگران شما را نادیده میگیرند و به سادگی از کنار شما عبور می‌کنند. با این حال، اگر می‌خواهید بهترین پیمانکار لوله کشی در یک شهر بسیار کوچک در آمریکا شوید، احتمالاً برای دو سوم شما این کار قابل انجام است.
اراده و هوش می‌خواهد اما پس از مدتی، به تدریج همه چیز را در مورد بیزینس لوله کشی در این شهر می‌دانید و در این کار حرفه ای خواهید شد. با داشتن نظم کافی این یک هدف قابل دستیابی است و فردی که هرگز نتوانسته در یک تورنمنت شطرنج برنده شود یا در یک تورنمنت مشهور تنیس در زمین تنیس مرکزی بایستد، با توسعه‌ی آهسته و پیوسته ی دایره شایستگی خود می‌تواند در زندگی بسیار بالا برود.
این تا حدی ناشی از چیزی است فرد با آن متولد شده است و قسمتی از این مهارت به آرامی از طریق کار و تلاش توسعه می‌یابد.

مزایای دانستن دایره شایستگی خود در سرمایه گذاری

با شناخت دایره شایستگی، این گونه توانایی‌های خود را در سرمایه‌گذاری بهبود می‌بخشید:

۱ـ شما مرتکب خطاهای کمتری می‌شوید

به عنوان یک سرمایه گذار، اشتباهات ممکن است بهای گرانی برای شما داشته باشند. از این رو، کاهش اشتباهات می‌تواند به عملکرد بهتر سبد سرمایه گذاری شما کمک کند. بیشتر سرمایه‌گذاران در بازارهای سهام ضرر می‌کنند، نه به این دلیل که سهام اشتباهی را انتخاب می‌کنند، بلکه به این دلیل که بدون درک نحوه کار و بیزینس شرکت، سهام را انتخاب می‌کنند.

مثالی که در ابتدا ذکر شد را در نظر میگیریم:

شما یک بانکدار هستید که تصمیم دارید در سهام یک شرکت خودروسازی سرمایه گذاری کنید. با این حال، دانش شما از حوزه خودروسازی محدود است. از این رو، ممکن است بدون درک کامل نحوه عملکرد این صنعت و اینکه آیا چشم انداز بلندمدت آن چیزی است که شما فکر می‌کنید یا نه، تصمیم به خرید یا فروش سهام بگیرید.
حال اگر قرار بود در بخش بانکی سرمایه گذاری کنید، آنگاه تصور بهتری در مورد عملکرد این بخش داشتید و میتوانستید تصمیمات بهتری بگیرید.

۲ـ دانش به شما قدرت می‌دهد

اگر در دایره شایستگی خود سرمایه گذاری کنید، نسبت به سرمایه گذارانی که فراتر از محدوده دایره خود سرمایه گذاری میکنند برتری خواهید داشت. به عبارت ساده‌تر، شما بر اساس نقاط قوت خود بازی می‌کنید و به خودتان شانس بیشتری برای برنده شدن می‌دهید.

۳ـ انتخاب سهام را آسان تر می‌کند

سرمایه گذاران موفق سهام‌هایی در دایره شایستگی آنها قرار نمی‌گیرد، آنها را رد می‌کنند. بنابراین، لیست سهام‌هایی را که باید از بین آنها انتخاب کنند را محدود می‌کنند و این انتخاب سهام را آسان تر می‌کند.

چگونه دایره شایستگی خود را پیدا کنیم؟

اعتماد به نفس بیش از حد بزرگترین مانع در شناسایی دایره شایستگی خود است. آنچه شما «فکر می‌کنید» می‌دانید معمولاً آنچه را که واقعاً می‌دانید زیر سایه خود قرار می‌دهد و باعث میشود تا نتوانید از آنچه که واقعا می‌دانید نیز بهره مند شوید. یافتن دایره شایستگی خود فرآیند دشواری نیست و تنها لازم است در مورد آن چه می‌دانید شفافیت و صداقت داشته باشید، سرمایه گذاری را بر این اساس انجام دهید و در عین حال با کسب دانش این دایره را گسترش دهید.

برای شناخت دایره شایستگی، با لیست کردن تعداد صنایع یا بخش‌هایی از بازار که به طور کامل درک می‌کنید و به آن اشراف دارید، شروع کنید. شما باید اقتصاد آن صنعت و بیزینس را درک کنید.

اما چگونه بدانیم که آیا دانش ما از صنعت یا شرکت کامل است یا خیر؟ برای اینکه دانش واقعی خود را بسنجیم، باید بررسی کنیم که آیا میتوانیم به همه‌ی سوالات زیر پاسخ دهیم یا خیر.

سوال اول: صنعت یا شرکت چگونه کار می‌کند؟

هر صنعتی روش منحصر به فردی برای عملکرد دارد. همچنین، ممکن است گاهی پیش بیاید که یک شرکت تصمیم بگیرد روش جدیدی را برای عملکرد خود بر خلاف آنچه صنعت دنبال می‌کند، اتخاذ کند. بنابراین، قبل از سرمایه گذاری در هر شرکتی، مهم است که ارزیابی کنید که آیا می‌دانید شرکت یا صنعت موردنظر چگونه کار می‌کند یا خیر. چند جریان درآمدی دارد؟ فرآیندهای استاندارد آن چیست و چه انواعی از آن در صنعت در حال استفاده است؟

به عبارت ساده‌تر، شما باید بتوانید مدل کسب و کار شرکت و همچنین جریان درآمد آن را درک کنید.

سوال دوم: شرکت (یا صنعت) چگونه سود خود را به دست می‌آورد؟

هنگامی که مدل کسب و کار شرکت را درک کردید، از خود بپرسید که آیا از تمام جریان‌های درآمدی شرکت آگاه هستید یا خیر و چه جنبه‌هایی رشد شرکت را تعیین می‌کند؟

سرمایه گذاری در یک شرکت بدون درک مدل درآمدی و عوامل رشد آن می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد. هنگامی که این منظر را درک کنید، در موقعیت بهتری خواهید بود تا تعیین کنید آیا شرکت می‌تواند از رقابت در بازار جان سالم به در ببرد یا خیر.

سوال سوم: آیا شرکت می‌تواند فشارهای ناشی از رقابت را تحمل کند؟

این یک جنبه مهم از هر بیزینس است. ما در دنیایی به شدت رقابتی زندگی می‌کنیم و هر شرکتی که فاقد امکانات لازم برای ایستادگی در برابر رقابت باشد در دراز مدت نابود خواهد شد.

آیا می‌دانید شرکتی که قصد سرمایه گذاری در آن را دارید می‌تواند فشار رقابت را تحمل کند یا خیر؟ اگر بله، پس چه ویژگی هایی به آن کمک می‌کند تا با شرکت های موجود و شرکت های تازه وارد رقابت کند؟

هنگامی که شروع به نگاه کردن به یک شرکت با حفظ دایره شایستگی خود می‌کنید، صدها سوال از این قبیل خواهید داشت. ممکن است کمی‌زمان نیاز داشته باشد، اما در نهایت، در مورد مرزهای دایره خود آگاهی پیدا خواهید کرد.

برای برخی افراد، مفهوم معکوس نیز کار می‌کند. آنها شروع به نگاه کردن به چیزهایی می‌کنند که نمی‌فهمند و فهرستی از این گونه صنایع یا شرکت ها تهیه می‌کنند و از سرمایه گذاری در آنها اجتناب می‌کنند. در هر صورت، کلید موفقیت در این است که در محدوده دایره خود بمانید.

نکاتی برای سرمایه گذاری با استفاده از دایره شایستگی

فرض را بر این بگیرید که می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که تمام تصمیمات بعدی خرید سهام ما در دایره شایستگی ما قرار می‌گیرد. برای این کار میتوانید قدم های زیر را بردارید:

قدم اول

فهرست جامعی از سهام‌هایی که می‌خواهید در آنها سرمایه گذاری کنید را تهیه کنید. این می‌تواند بر اساس هر نکته، پیشنهاد، یا حتی تخلیه اطلاعات خام سهام از بورس اوراق بهادار باشد.

قدم دوم

شروع به بررسی هر سهم کنید و اول این سوال را از خود بپرسید آیا می‌دانم این تجارت یا صنعت چگونه کار می‌کند؟ اگر پاسخ منفی است، از آن سهام صرف نظر کنید. کل لیست را مرور کنید و دو لیست فرعی و جایگزین ایجاد کنید. یکی برای بیزینس هایی که درک می‌کنید و دیگری برای آنهایی که نمی‌دانید.

قدم سوم

اکنون، به بیزینس هایی که درک می‌کنید نگاه کنید و از خود بپرسید آیا می‌دانم این شرکت چگونه سودسازی می‌کند و چگونه رشد می‌کند؟ آیا مدل درآمدی شرکت را درک می‌کنم؟ همان رویکرد «بله» و «خیر» که در بالا ذکر شد را دنبال کنید و لیست های فرعی ایجاد کنید.

قدم چهارم

لیست بیزینس‌هایی که دو آزمون اول را پشت سر گذاشته‌اند در نظر بگیرید و سوابق مالی آنها را مرور کنید. آیا می‌توانید آن بیزینس را به طور کامل درک کنید؟ ممکن است مجبور شوید از نسبت های مالی برای تقسیم اعداد به دو یا چند قسمت استفاده کنید. لیست نهایی شرکت‌ها، شرکت‌هایی هستند که در دایره شایستگی شما قرار دارند.

به یاد داشته باشید، حتی اگر تعداد انگشت شماری شرکت در دایره خود داشته باشید، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. شناسایی مرزهای دایره چیزی است که به تصمیم گیری صحیح سرمایه گذاری کمک می‌کند. همچنین همیشه می‌توانید در مورد صنایع مختلف دانش کسب کنید و این دایره را گسترش دهید.

جمع بندی

سرمایه گذاران موفق در درک مرزهای دایره های خود عالی هستند و همیشه نسبت به شرکت‌هایی  که در محدوده درک خود هستند پایبندند. این رویکرد می‌تواند در کاهش اشتباهات هنگام انتخاب سهام برای سرمایه گذاری بسیار مفید باشد. اگر یک سرمایه گذار تازه کار هستید و احساس می‌کنید دایره شایستگی شما کوچک است، برای شروع، نیازی به نگرانی ندارید.

شما همیشه می‌توانید دانش و تجربه خود را از یک بخش خاص با تحقیق و بررسی کامل گسترش دهید. با شروع به کسب تجربه بیشتر در بازار سهام، دایره شما نیز گسترش می‌یابد. بنابراین از یک دایره کوچک شروع کنید، در دایره شایستگی خود عمل کنید و برای پیش بردن آهسته و پیوسته مرزها تلاش کنید.


منابع:

growwfsberkshirehathaway

دایره شایستگی دانشی است که از طریق تجربه و مطالعه به دست آورده‌ایم و با انتخاب سرمایه از این دایره، آشنایی و تسلط بیشتری بر آینده سرمایه گذاری خود خواهیم داشت.

مطالب مشابه

4.2 5 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
yazdan1766
yazdan1766
3 ماه قبل

چقدر این مطالب ارزشمند هست ، خیلی استفاده کردم ، عالی و تشکر

yazdan1766
yazdan1766
3 ماه قبل
پاسخ به  yazdan1766

البته مسلما اگه سیگنال خرید سهام شرکت هارو میزاشتید تا الان ۵کا لایک و کامنت داشت

hasan99tt
hasan99tt
3 ماه قبل

ممنون دمتون گرم

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×