قیمت بیتکوین در نوامبر ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود و به نواحی ۶۷ هزار دلار رسید، اما در سپتامبر ۲۰۲۲ به سرعت کاهش یافت و سطوح زیر ۲۰ هزار دلار را تجربه کرد. سایر رمزارزهای مطرح مانند مانند اتریوم، لایتکوین و غیره نیز همانند بیتکوین با ریزش سنگین روبرو شدند. این نوسانات شدید مانع ورود رمزارزهای نسل اول به شبکه تجارت شدهاند. در این راستا، استیبل کوینها¹معرفی شدند تا به عنوان داراییهای دیجیتال غیرمتمرکز و با ثبات تقریبا بالا به پایداری ارزش کمک نمایند. در این مقاله به بررسی انواع استیبل کوینها، افزایش تقاضا و چشمانداز متصور برای آنها پرداخته میشود.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوینها شکلی از رمزارزها هستند که پشتوانه ارزش آنها یک دارایی باثبات دیگر از جمله دلار آمریکا و طلا است.درحقیقت،استیبل کوینها در تلاش هستندتا کارکردی شبیه ارزهای سنتی داشته باشند. برخی ازنمونه های برجسته از استیبل کوینها عبارتنداز تتر (USDT)، USDC، BUSD، DAI و TUSD که همگی با نسبت ۱:۱ معادل دلار آمریکا هستند. ثبات قیمتی استیبل کوینها آنها را به یک دارایی مناسب برای ذخیره ارزش و ابزار مبادله تبدیل کرده است. بر خلاف بیتکوین که شاهد نوسانات متناوب است، ارزش استیبل کوینها حداقل تغییرات را دارد؛ برای مثال، در سپتامبر ۲۰۲۲ این نسبت به USD / ۱.۰۰۱ و در ژانویه ۲۰۲۲ به USD / 0.999 رسیده بود. علاوه بر این، استیبل کوینها ابزاری مناسب برای معاملهگری رمزارزها و تبادلات بین پلتفرمهای مختلف هستند و از وابستگی به سیستمهای مالی سنتی و ارزهای فیات کاستهاند. تراکنش سریعتر و هزینه کمتر از دیگر مزایای استیبل کوینها هستند.
انواع استیبل کوینها
استیبل کوینها را میتوان بر اساس نوع وثیقه به ۴ گروه اصلی تقسیم کرد که همگی با هدف دستیابی به حداکثر ثبات ایجاد شدهاند.
با پشتوانه فیات: این نوع از استیبل کوینها با نسبت ۱:۱ و به پشتوانه ارزهای فیات عرضه میشوند؛ به این معنی که ۱ استیبل کوین برابر با ۱ واحد ارز فیات است. کاربران عمدتا این نوع استیبل کوین را ترجیح میدهند چرا که دارایی واقعی از آن پشتیبانی مینماید، مانند USDT با پشتوانه دلار آمریکا.
با پشتوانه رمزارز: این نوع از استیبل کوینها توسط رمزارزهای معتبر دیگر پشتیبانی میشوند. به عنوان مثال، پلتفرم MakerDAO یک استیبل کوین با نام DAI دارد که از قراردادهای هوشمندی به نام صندوق وثیقه² Maker به عنوان پشتوانه عرضه توکنهای DAI استفاده میکند.
با پشتوانه کالا: این استیبل کوینها عمدتاً توسط طلا پشتیبانی میشوند؛ البته سایر موارد از جمله نفت، املاک و مستغلات یا فلزات گرانبها نیز بعضا مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال میتوان بهDigix Gold اشاره کرد که هر توکن DGX معادل ۱ گرم طلای فیزیکی در نظر گرفته میشود.
الگوریتمی: برای عرضه این نوع از استیبل کوینها از الگوریتمهایی استفاده میشود که موجودی در گردش توکن را تنظیم میکنند؛ برای مثال زمانی که قیمت هر توکن از میزان مورد انتظار کمتر شود، این الگوریتم تعداد توکنهای در گردش را کاهش میدهد. به عنوان نمونه میتوان به پلتفرم Ampleforth اشاره کرد که با عرضه توکنهای AMPL به عنوان پاداش برای بازارسازهای خودکار مانند Uniswap، نقدینگی درون شبکه را تامین مینماید. پروتکل Ampleforth عرضه توکن های AMPL را در پاسخ به نیازهای کاربران تغییر داده و همین موضوع در نهایت باعث تنظیم و حفظ قیمت استیبل کوین میگردد.
از بین انواع فوق الذکر، استیبل کوینهای دارای پشتوانه فیات ارجعیت بیشتری دارند و ۸۲.۳% از کل ارزش بازار استیبل کوینها را تشکیل میدهند. کل حجم معاملات در این گروه به روزانه ۱۰۰ میلیارد دلار میرسد که معادل ۹۸% از کل بازار استیبل کوینها است. به نظر می رسد استیبل کوینهای الگوریتمی و با پشتوانه رمزارز به دلیل پیچیدگیها و عدم وجود وثیقه از محبوبیت کمتری برخوردار هستند. استیبل کوینها با پشتوانه کالا نیز به دلیل ارزش نسبتاً پایدار و وجود یک دارایی فیزیکی به عنوان وثیقه به تدریج در بازار ارزهای دیجیتال مورد توجه قرار گرفتهاند.
استیبل کوینهای بااهمیت و زیرساخت فعالیت آنها
چشمانداز بازار استیبل کوینها
حدود ۱۳۴ استیبل کوین در وبسایت CoinMarketCap فهرست شدهاند که برترین آنها USDT، USDC و BUSD و با ارزشی معادل ۱۴۰ میلیارد دلار تا ابتدایی آگوست ۲۰۲۲ بودند. استیبل کوینها سهمی حدودا ۹۰.۳۹ درصدی از کل حجم معاملات بازار رمزارزها را دارند که آنها را به یک دارایی رمزنگاری شده ارزشمند در اکوسیستم تامین مالی غیرمتمرکز³ تبدیل کرده است. با این وجود، موجودی استیبل کوینها در سه ماهه دوم (Q2) سال ۲۰۲۲ به ۱۵۱.۳ میلیارد دلار کاهش یافت که بیانگر افتی ۱۸.۸ درصدی نسبت به فصل قبل (Q1) بود. ورشکستگی شرکت Celcius و سقوط Terra نیز از جمله مواردی بودند که مانع رشد بازار استیبل کوینها شدند.
پیشرفتهای قابل توجه در حوزه استیبل کوینها
شرکتهای متعددی طی سال ۲۰۲۲ همکاریهای قابل توجهی را با هدف عرضه استیبل کوینهای جدید و بهبود پویایی اکوسیستم رمزارزها آغاز کردند. سرمایهگذاری بر خدمات حضانتی و ورود سرمایهگذاران جدید به بازار داراییهای دیجیتال باثبات از دیگر دستاوردها هستند. برای مثال، شرکت فناوری مالی بلاکچینی BlackFridge موفق به راهاندازی استیبل کوین GBP شد که نسبت ۱:۱ با پوند انگلستان دارد. از جمله سایر پیشرفتهای مهم در این حوزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشارکت با شرکتهای بلاکچینی و بازارسازهای رمزارزها با هدف رشد و توسعه
شرکتهای استیبل کوینها فعالانه با شرکتهای بلاکچینی، بازارسازها و موسسات حسابرسی همکاری دارند تا مجموعه مهارتهای خود برای حضور و رقابت در بازار پرنوسان رمزارزها را ارتقاء بخشند. برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همکاری Stably با شبکه Polymesh با هدف معرفی توکن USDS برای سازمانها
همکاری Banxa با مجموعه بلاکچینی Hedera Hashgraph برای راهاندازی استیبل کوین USDC
کسب مالکیتهای استراتژیک
کسب مالکیت در بازار استیبل کوینها باعث گسترش و رشد طرحها میشود. در این راستا، شرکت Circle با خرید یک پلتفرم زیرساختهای داراییهای دیجیتال با نام CYBAVO به پذیرش بیشتر USDC کمک کرد. همچنین، Fireblocks در فوریه ۲۰۲۲ یک پلتفرم فناوریهای پرداخت دارایی دیجیتال به نام First Digital Trust را مالک شد تا استفاده از USDC، Celo و سایر استیبل کوینها را رواج دهد.
معرفی محصولات و جذب سرمایه با هدف حمایت از استراتژیهای رشد بازار
پروتکلهای متعددی راهاندازی شدهاند تا با معرفی پروژههای جدید باعث جذب مشتریان و داراییهای نقد شوند. این امر یک استراتژی ساده در اکوسیستم DeFi برای افزایش مجموع ارزش قفلشده⁴
است. برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معرفی استیبل کوین یِن ژاپن توسط Anchorage
معرفی استیبل کوین USD2 توسط بلاکچین Kadena
معرفی استیبل کوین USDD بر بستر بلاکچین ترون
معرفی استیبل کویت iBTC با پشتوانه بیتکوین
معرفی استیبل کوین XST بر بستر SORA در اکوسیستم پولکادات
توسعه زیرساختها با معرفی توکن در اکوسیستمهای جدید DeFi
در این رابطه میتوان به آغاز فعالیت تتر بر شبکه پروتکل NEAR در سپتامبر ۲۰۲۲ اشاره کرد؛ همچنین توکنهای USDT در جولای ۲۰۲۲ در شبکه Tezos راهاندازی شدند.
پذیرش فناوریهای نوین با هدف بهبود نقدینگی و اثربخشی سرمایه برای کاربران
صرافی Binance طی یک اقدام مبتکرانه بستری را فراهم کرده تا موجودی کاربران و سپردههای جدید آنها در قالب USDC، Pax Dollar و TrueUSD به استیبل کوین اختصاصی خود به نام BUSD تبدیل شوند.
اجرای قوانین سختگیرانه برای حفاظت از منافع مشتریان
پس از سقوط Terra در می ۲۰۲۲ فشار زیادی برای ایجاد یک چارچوب نظارتی بهتر اعمال شد که به موجب آن امنیت بیشتری برای سرمایهگذاران بر استیبل کوینها فراهم گردد. ژاپن در این رابطه سریع عمل کرد و یک چارچوب نظارتی برای شفافیت استیبل کوینها معرفی نمود و نیز عرضه رمزارزها را به بانکهای دارای مجوز محدود کرد.در کالیفرنیا نیز عرضه استیبل کوینها تنها به موسسات مالی دارای مجوز سپرده شده است.
جمعبندی
استیبل کوینها برای پر کردن خلاء بین ارزهای فیات و اکوسیستم رمزارزها ضروری هستند؛ گرچه علیرغم مزایای متعدد، ریسکهای بالقوهای نیز وجود دارد. برای مثال، استیبل کوینهای الگوریتمی فاقد وثیقه هستند که همین امر آنها را در معرض ریسک بی ارزش شدن و یا حملات خرابکارانه قرار میدهد. چالش دیگر افت شدید قیمت داراییهای رمزنگاری و اثرگذاری منفی آن بر ثروت است که متعاقبا به بدبینی سرمایهگذاران به استیبل کوینها منجر شده است.
قانونگذاری این بازار گسترده برای محافظت از منافع کاربران ضروری به نظر میرسد. در این راستا، مرجع پولی هونگ کنگ سندی را درباره داراییهای رمزنگاری شده و استیبل کوینها منتشر شده و از عموم و فعالان بازار برای ایجاد یک چارچوب قانونی نظرسنجی کرده است. وزارت خزانهداری انگلستان نیز در تلاش است تا استیبل کوینها با پشتوانه فیات را به منظور استفاده در سیستم پرداخت قانونگذاری نماید. این چارچوبهای قانونی شفافیتی را ایجاد مینمایند که باعث اطمینان سرمایهگذاران شده و در نهایت باعث پذیرش استیبل کوینها در موسسات مالی و تجاری به منظور پرداختهای فرامرزی میشوند.
منبع : blockdata
¹Stablecoins
²Maker Collateral Vaults
³Decentralized Finance | DeFi
⁴Total Value Locked | TVL