Exchange Traded Fund یا به اختصار ETF به صندوقهای قابل معاملهای گفته میشود که امکان سرمایهگذاری بر روی یک یا چند دارایی را بدون خرید مستقیم آن ها برای افراد و به خصوص سازمانها فراهم مینماید. در خصوص طلا نیز این صندوقها بسیار فعال بوده و حجم بالایی از سرمایهگذاریهای انجام شده بر این فلز گرانبها را به خود اختصاص دادهاند. برای رتبهبندی و مقایسه این صندوقها غالباً از مفهوم میزان سرمایه تحت مدیریت¹ استفاده میشود. ۱۰صندوق ETF برتر طلا به همراه AUM آنها در جدول زیر ارائه شدهاند.
-
عملکرد کلی ETFها در اکتبر ۲۰۲۲
صندوقهای قابل معامله طلا در ماه اکتبر برای ششمین ماه متوالی با خروج سرمایه روبرو شدند که این میزان برابر با ۹ تن طلا به ارزش ۳ میلیارد دلار بوده است. کارشناسان پیشتر علت این خروج سرمایه از طلا را تقویت دلار و بالا رفتن نرخ بهره اعلام کردهاند. صندوقهای طلا در ابتدای سال ۲۰۲۲ با تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در نتیجه جنگ روسیه و اوکراین و همچنین افزایش مداوم تورم، عملکرد مثبتی را به ثبت رساندند و طی بازه زمانی ژانویه تا آوریل ۲۰۲۲ مجموعا ۳۱۶ تن طلا به این ETFها وارد شد. با تشدید اقدامات انقباضی بانک مرکزی ایالات متحده از ابتدای ماه می تا ماه اکتبر به طور خالص ۳۶۸ تن طلا از صندوق های معاملاتی خارج شد که به موجب آن میزان کل داراییهای تحت مدیریت تا انتهای ماه اکتبر به عدد ۱۸۴ میلیارد دلار و کمترین میزان خود از آوریل ۲۰۲۰ رسید. خروج سرمایه از ETFهای طلا به تفکیک مناطق جغرافیایی به شرح زیر است:
- آمریکای شمالی: خروج ۴۰ تن طلا (۲ میلیارد دلار)
- اروپا: خروج ۱۴ تن طلا (۷۵۰ میلیون دلار)
- آسیا: خروج ۶ تن طلا (۳۰۸ میلیون دلار)
جریان سرمایه به همراه میزان دارایی تحت مدیریتETFها به تفکیک قارهها در جدول زیر قابل مشاهده است.
اطلاعات مربوط به کشورها نیز در جدول زیر ارائه شده است.
برای مشاهده روند بلندمدت جریان سرمایه از ابتدای سال ۲۰۲۲ می توان به جدول زیر رجوع کرد که به تفکیک قارهها تهیه شده است.
نکته حائز اهمیت ارقام فوق، خروج ۱۳ درصد از کل سرمایه ETFهای طلا در آسیا از ابتدای سال ۲۰۲۲ است. در منطقه آمریکای شمالی نیز خروج سرمایه رخ داده، این در حالیست که موجودی این صندوقها در اروپا و سایر مناطق شامل عربستان سعودی، ترکیه، استرالیا و امارات متحده عربی افزایش پیدا کردهاند.
-
جریان سرمایه به تفکیک هر ETF
وضعیت شناختهشده ترین ETFهای طلا از نظر گردش سرمایه در ماه اکتبر در جداول زیر مشخص شده؛ همچنین کشورهای عرضهکننده هر از این صندوقها ذکر شدهاند.
۱۰ صندوق برتر از نظر ورود سرمایه
۱۰ صندوق با بیشترین میزان خروج سرمایه
-
میزان تغییرات موجودی ETFها و تاثیر آن بر قیمت طلا
برای پیبردن به ارتباط بین جریان سرمایه در ETFها و قیمت انس میتوان این امر را مشخصا در سال ۲۰۲۲ و نیز در بازه زمانی بلندمدت مورد بررسی قرار داد. طبق تصویر زیر، ورود سرمایه قابل توجهی در سه ماهه اول ۲۰۲۲ به این صندوقها شکل گرفت که با رشد ۸ درصدی قیمت هر انس از ۱۷۹۶ دلار به ۱۹۳۷ دلار همراه شد. در مقابل، با خروج سرمایه طی ماههای مارس تا آگوست، قیمت هر انس طلا ۱۵% کاهش پیدا کرد.
با بررسی تصویر زیر که در بازه سالانه و طولانی مدت تهیه شده، میتوان متوجه خروج سرمایه قابل توجه به میزان ۴۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ شد که به موجب آن هر انس طلا با ۲۹ درصد کاهش از ۱۶۸۷ دلار به ۱۲۰۳ دلار تنزل پیدا کرد. در مقابل، قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ با ورود ۵۰ میلیارد دلار به این صندوقها از ۱۲۷۷ دلار به ۱۵۱۵ دلار افزایش پیدا کرد.
منابع
¹ Asset Under Management | AUM