راهنمای استفاده از هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار

مقالات

هوش مصنوعی (AI) می‌تواند در جنبه‌های مختلف برنامه ریزی کسب و کار استفاده شود و دقت و کارایی فرآیندهایی مانند برنامه ریزی موجودی، تدارکات، تحلیل چشم‌انداز مالی و مدیریت پروژه را بهبود بخشد. کارآفرینانی که به دنبال راه‌اندازی کسب و کار جدید هستند نیز می‌توانند از هوش مصنوعی برای نوشتن برنامه کسب و کار خود بهره ببرند. با این حال، بسته به ماهیت و نیازهای کسب و کار یا صنعت، ممکن است نقش‌ها و کاربردهای خاص هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار متفاوت باشد. برای آشنایی با کاربردهای مختلف این ابزار جدید در کسب و کار، با ما همراه شوید.

نکات مهمی که در این مقاله می‌خوانید

  • هوش مصنوعی می‌تواند به طور قابل توجهی دقت و کارایی تحلیل داده‌ها را برای برنامه ریزی کسب و کار بهبود بخشد و به شناسایی فرصت‌های جدید برای فروش و رشد کسب و کار کمک کند.
  • به‌کارگیری هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار می‌تواند تحلیل چشم‌انداز را با ارائه قابلیت‌های پیش‌بینی بهبود بخشد.
  • خودکارسازی وظایف و فرآیندهای تکراری، مانند جمع‌آوری داده‌ها برای تحلیل، یکی دیگر از مزایای استفاده از هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار است.
  • ملاحظات اخلاقی، مانند سوگیری‌های احتمالی در الگوریتم‌های هوش مصنوعی و همچنین محدودیت‌های فنی آن‌ها، باید در هر برنامه ریزی کسب و کار مبتنی بر هوش مصنوعی مدنظر قرار گیرند.

مزایای استفاده از هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار

رهبرانی که به دنبال استفاده از هوش مصنوعی برای برنامه ریزی کسب و کار هستند، می‌توانند از دانش و کارایی‌هایی که این فناوری ارائه می‌دهد، بهره‌مند شوند. در ادامه به چند روش برای انجام این کار را شرح می‌دهیم:

۱. بهبود دقت و کارایی تحلیل داده‌ها

از آنجایی که بسیاری از الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای شناسایی الگوها و پردازش حجم زیادی از داده‌ها در مدت زمان نسبتاً کوتاهی طراحی شده‌اند، می‌توانند روندها را شناسایی کرده و بینش‌هایی ارائه دهند که معمولا از چشم پنهان می‌مانند. این امر می‌تواند در تحلیل و استخراج بینش‌ها از حجم زیادی از اطلاعات مشتریان، سفارش‌ها، مالیات یا سایر اطلاعات مرتبط با کسب و کار کمک کند.

۲. پیش‌بینی و قابلیت‌های تحلیلی پیشرفته

توانایی هوش مصنوعی در استنتاج نتایج آینده با استفاده از داده‌های موجود، که به عنوان تحلیل پیش‌بینی‌کننده نیز شناخته می‌شود، می‌تواند در زمینه‌های مختلف کسب و کار یک امتیاز بزرگ باشد. برای مثال، شرکت خدمات غذایی Sysco از هوش مصنوعی برای مدیریت موجودی و همچنین برنامه ریزی زنجیره تأمین انبار و تحویل استفاده می‌کند. یکی دیگر از کاربردهای مؤثر مدل‌های پیش‌بینی هوش مصنوعی، برنامه ریزی مالی و موجودی است.

۳. خودکارسازی وظایف و فرآیندهای تکراری

هرقسمت از فرایند برنامه ریزی کسب و کار که شامل یک کار دستی، روتین یا تکراری است، می‌تواند به کمک توانایی‌های خودکارسازی هوش مصنوعی انجام گیرد. مثال‌هایی از این وظایف شامل استخراج داده‌ها به کاربرگ برای تحلیل، ایجاد یا فرمت‌بندی داده‌ها، پردازش اسناد یا اطلاعات و یا درخواست مجوزهاست.

۴. شناسایی فرصت‌های جدید کسب و کار

هوش مصنوعی می‌تواند به شناسایی استراتژی‌ها و فرصت‌های جدید در بازاریابی و فروش کمک کند. استفاده از یک نرم‌افزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) که از هوش مصنوعی کمک می‌گیرد می‌تواند به شناسایی مشتریان احتمالی، فرصت‌های فروش بیشتر یا فروش متقابل و استراتژی‌های خدمات مشتری کمک کند. همچنین این نرم افزار می‌تواند داده‌های لازم را در اختیار کسب و کارها قرار دهد تا محصولات و خدمات خود را بیشتر برای مشتریان شخصی‌سازی کنند و بخش‌های مختلف جامعه مشتریان خود را هدف قرار دهند.

ابزارها و پلتفرم‌های هوش مصنوعی برای نوشتن برنامه کسب و کار

ابزارها و پلتفرم‌های نرم‌افزاری مبتنی بر هوش مصنوعی زیادی وجود دارند که می‌توانند به کارآفرینان در نوشتن برنامه کسب و کار کمک کنند. در ادامه لیستی از ابزارهای هوش مصنوعی که مولد برنامه کسب و کار هستند آورده شده است.

ChatGPT

اگرچه ChatGPT به طور ویژه برای برنامه ریزی کسب و کار طراحی نشده، اما یکی از شناخته‌شده‌ترین و در دسترس‌ترین ابزارهای هوش مصنوعی مولد است. کاربران می‌توانند با ارائه فرمان‌های درست، از چت جی پی تی برای دستیابی سریع به ایده‌های جدید، پیش‌نویس‌ها، ویرایش‌ها و پیشنهادات متن استفاده کنند.

معایب:  ممکن است اطلاعاتی که ChatGPT در مورد تحقیق بازار ارائه می‌دهد، به‌روز یا قابل‌اعتماد نباشند. همه‌ی داده‌ها و نقل‌قول‌ها باید دوباره بررسی شوند تا صحت مفهوم و متن آن‌ها تأیید شود و نوشته باید بازخوانی شود تا با لحن مورد نظر نویسنده همخوانی داشته باشد.

هزینه: اگرچه یک نسخه رایگان وجود دارد، اشتراک ChatGPT Plus به قیمت ۲۰ دلار در ماه است.

Notion AI

Notion یک ابزار مدیریت پروژه و فضای کاری بر پایه هوش مصنوعی است. Notion به صورت رایگان و پولی چهارچوب‌هایی برای برنامه کسب و کار مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه می‌دهد، اگر چه کاربردهای دیگری نیز دارد.
Notion می‌تواند به عنوان یک ابزار بهره‌وری مبتنی بر هوش مصنوعی، به کاربران کمک کند تا به سرعت متن تولید کنند و همچنین جریان‌های کاری و وظایف را خودکارسازی کنند. این ویژگی باعث شده تا برای کسانی که می‌خواهند از آن برای اجرای پروژه‌های فردی و تیمی و همچنین برنامه ریزی استفاده کنند، ابزاری مفید باشد.

معایب: برای کسی که تنها قصد تولید یک برنامه کسب و کار دارد، ممکن است یادگیری کار با این ابزار دشوار باشد و پی بردن به راه درست استفاده از آن زمان زیادی بخواهد.

هزینه: Notion یک طرح رایگان دارد، اما طرح‌های پولی آن از ۸ دلار در ماه شروع می‌شوند.

ابزار ProAI

ProAI یک پلتفرم هوش مصنوعیست که به طور خاص برای ارائه راهکارهای برنامه ریزی کسب و کار، تحقیق و استراتژی طراحی شده است. این پلتفرم دارای ابزارهای اختصاصی برای تولید برنامه‌های کسب و کار، مدل‌های مالی و ارائه اسلایدی کسب و کار، و همچنین مشاور هوش مصنوعی کسب و کار است که کاربران می‌توانند با آن مشورت کنند. همچنین می‌تواند با روش‌هایی مانند معرفی سرمایه‌گذاران احتمالی، مبالغ سرمایه‌گذاری و روش‌های جذب سرمایه به کاربران در جذب سرمایه کمک کند.

کاربران اطلاعات کسب و کار و اهداف خود را وارد کرده و رسانه‌های اجتماعی، نرم‌افزارهای تجزیه و تحلیل، حسابداری و سایر داده‌ها را به برنامه متصل می‌کنند و این برنامه بر اساس این داده‌های منحصربه‌فرد یاد می‌گیرد و سازگار می‌شود. به همین دلیل، ProAI ابزاری مناسب برای کسانی است که در تعیین چشم‌انداز مالی خود، دقت و آسان‌سازی را اولویت قرار داده‌اند.

معایب: در مقایسه با ابزارهای دیگر، ProAI ممکن است زمان زیادی برای تولید یک برنامه کسب و کار صرف کند (بسته به عمق و سطح شخصی‌سازی مورد نیاز، تا چند روز). همچنین، به دلیل حساسیت داده‌های به اشتراک گذاشته شده، نگرانی‌های در رابطه با حریم خصوصی وجود دارد.

هزینه: ProAI یکی از گران‌ترین ابزارهای مولد برنامه کسب و کار مبتنی بر هوش مصنوعی در بازار است و طرح‌های آن از ۱۹۹ دلار در ماه شروع می‌شود.

Simplified

Simplified یک ابزار بهره‌وری و روند کاری دیگر است که با مجموعه‌ای از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی، به کاربران کمک می‌کند به تولید انواع مختلف محتوا بپردازند، کانال‌های رسانه اجتماعی را مدیریت کنند و موارد دیگر. ابزار نوشتاری هوش مصنوعی آن می‌تواند پیشنهاداتی ارائه دهد و شامل قالب‌هایی برای انواع خاصی از برنامه‌های کسب و کار، از فست فود سیار تا خدمات املاک و مستغلات است.

برنامه‌ ساز کسب و کار Simplified برای کارآفرینان مستقل، کسب و کارهای کوچک و استارتاپ‌ها طراحی شده است. با توجه به سهولت یادگیری استفاده از آن، برای افرادی مناسب است که نمی‌خواهند زمان زیادی را صرف یادگیری نرم‌افزار جدید کنند. همچنین می‌تواند انواع مختلف محتوا را تولید کند، با پلتفرم‌های دیگر ادغام شود و به کاربران متعدد اجازه همکاری دهد، که آن را به ابزاری مفید برای مدیریت و اجرای پروژه تبدیل می‌کند.

معایب: به‌طور کلی، این ابزار به‌طور خاص برای برنامه ریزی کسب و کار طراحی نشده است و بنابراین ممکن است در زمینه تحلیل داده‌ها و جزئیات صنعت محدود باشد.

هزینه: تا ۲۰۰۰ کلمه به صورت رایگان تولید می‌شود؛ بعد از آن، طرح‌های پولی از ۱۱ دلار در ماه شروع می‌شود.

Upmetrics

Upmetrics به عنوان یک ابزار اختصاصی برنامه ریزی کسب و کار وعده می‌دهد که برنامه ریزی کسب و کار را با بینش‌های هوش مصنوعی خود ساده کند. این ابزار شامل یک دستیار هوش مصنوعی، یک مولد برنامه کسب و کار با بیش از ۴۰۰ قالب تغییرپذیر و یک سازنده ارائه اسلایدی کسب و کار است. همچنین چشم‌انداز مالی و الگوهایی برای مدل‌های مختلف کسب و کار ارائه می‌دهد.

Upmetrics می‌تواند هم متن تولید کند و هم آن را ویرایش کند، و کاربران می‌توانند لحن محتوای خود را نیز تنظیم کنند. همچنین به کاربران امکان می‌دهد تا بر روی اسناد همکاری کنند، کاور صفحات را طراحی کنند و بخش‌هایی را به چهارچوب اضافه یا از آن حذف کنند.

معایب: از معایب احتمالی آن می‌توان به نگرانی‌هایی درباره به خطر افتادن حریم خصوصی با اشتراک‌گذاری داده‌های مالی و سایر داده‌های کسب و کار و همچنین محدودیت قالب‌ها و امکان شخصی سازی اشاره کرد.

هزینه: طرح‌های Upmetrics از ۷ دلار در ماه شروع می‌شوند.

چطور از هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار استفاده کنیم؟

هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار

هوش مصنوعی را می‌توان در مراحل مختلف برنامه ریزی کسب و کار به کار برد، حتی از زمانی که چشم‌انداز اولیه برای کسب و کار ایجاد می‌شود. در ادامه، راهکارهای به‌کارگیری هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

۱. نوشتن برنامه کسب و کار با یک مولد هوش مصنوعی تخصصی

چه از یکی از مولدهای ذکر شده استفاده کنید، چه هر یک از چندین ابزار موجود دیگر، برنامه‌های تولید متن با هوش مصنوعی می‌توانند هر چیزی، از پیش‌نویس اولیه تا یک سند کامل را برای کار ارائه دهند. با این حال، نباید برای محصول نهایی به طور کامل به هوش مصنوعی اعتماد کنید؛ برای اطمینان از دقت، لحن و روان بودن آن، بررسی و ارزیابی برنامه کسب و کار اهمیت زیادی دارد.

۲. استفاده از خودکارسازی هوش مصنوعی برای بهبود عملیات کسب و کار

برای بهینه‌سازی فرآیندهای عملیاتی روزانه کسب و کار خود، هر گونه گردش کاری که شامل وظایف دستی، تکراری یا روتین است را مشخص کنید، مانند یادداشت‌برداری، ورود داده‌ها یا تبدیل گفتار به متن. سپس برای صرفه‌جویی در زمان، افزایش کارآمدی و کاهش خطاها، از ابزارهای خودکارسازی هوش مصنوعی کمک بگیرید.

۳. تحلیل داده‌های کسب و کار با هوش مصنوعی

هنگامی که کسب و کار شما شروع به تولید داده می‌کند، چه از مشتریان احتمالی، و چه از سفارشات، فروش‌ها، تعاملات مشتری، رسانه‌های اجتماعی یا امور مالی، هوش مصنوعی می‌تواند در ثبت و تحلیل آن مفید واقع شود. این داده‌ها می‌توانند اطلاعات مهمی برای تصمیم‌گیری در مورد آینده کسب و کار از نظر محصولات و فرصت‌های رشد ارائه دهند.

۴. جمع‌آوری نتیجه‌گیری‌های مهم با هوش مصنوعی برای پیش‌بینی، برنامه ریزی و تعیین اهداف

مدل‌های پیش‌بینی‌کننده هوش مصنوعی می‌توانند یک مزیت بزرگ در برنامه ریزی کسب و کار باشند و به کارآفرینان کمک کنند تا بر اساس داده‌های تاریخی و فعلی به نتیجه‌گیری‌هایی درباره آینده کسب و کار خود برسند. در حالی که این امر کاربردهای واضحی برای امور مالی کسب و کار دارد، می‌تواند برای پیش‌بینی روند مصرف‌کنندگان، خدمات مشتری و برنامه ریزی زنجیره تأمین و موجودی نیز مفید باشد.

ملاحظات اخلاقی در برنامه ریزی کسب و کار مبتنی بر هوش مصنوعی

مانند هر کاربرد دیگری از هوش مصنوعی، استفاده از هوش مصنوعی برای برنامه ریزی کسب و کار نیز نگرانی‌هایی اخلاقی به وجود می‌آورد. با شفافیت در مورد استفاده از هوش مصنوعی،‌ می‌توانید مطمئن باشید که روابطتان با سهامداران و مشتریان بر پایه اعتماد و مسئولیت‌‌‌پذیری است. اگر مشتریان در حال تعامل با هوش مصنوعی، مثلاً با یک چت‌بات هوش مصنوعی یا یک نوشته تولید شده توسط هوش مصنوعی هستند، خوب است این موضوع را به آن‌ها اطلاع دهید.

همچنین باید با سهامداران، کارمندان و تصمیم‌گیرندگان در مورد دلایل استفاده از هوش مصنوعی در کسب و کار و نحوه استفاده، نظارت و نگهداری آن شفافانه صحبت کنید تا سیاست‌ها و نظارت‌های مناسب اعمال شوند. درک و توضیح ساختار برنامه‌نویسی مدل هوش مصنوعی و دلایل آن نیز یک ملاحظه مهم اخلاقی و مسئولیتی است. بسیاری از مدل‌های هوش مصنوعی، رفتار تبعیض‌آمیزی را در مورد جنسیت، نژاد و سایر جنبه‌های هویتی افراد بازتاب داده‌اند. به عنوان مثال، الگوریتم‌ ابزارهای حوزه تکنولوژی مالی رفتارهای تبعیض‌آمیز تاریخی را در برابر افراد محروم و از نژادهای مختلف تکرار می‌کنند، زیرا این الگوریتم‌ها از مجموعه داده‌های تاریخی یاد می‌گیرند.

آینده هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار چگونه خواهد بود؟

از آن جا که مدل‌های هوش مصنوعی بی‌وقفه بهتر می‌شوند و توسط افراد بیشتری به‌ کار می‌روند، انتظار می‌رود که هوش مصنوعی به پای ثابت انواع نرم‌افزارها تبدیل شود، از نرم‌افزارهای مالی گرفته تا ابزارهای رایج بهره‌وری در سازمان‌ها. این امر دسترسی به اطلاعات و خودکارسازی را آسان‌تر خواهد کرد.

همچنین به لطف ادغام هوش مصنوعی در نرم‌افزارهای CRM، که می‌توانند حجم زیادی از داده‌های مشتریان را تحلیل کرده و ارائه دهند، کسب و کارها خدمات و محصولات شخصی‌شده‌تری در دسترس مشتریان خود قرار خواهند داد. علاوه بر آن، ابزارهای هوش مصنوعی می‌توانند با تسهیل دسترسی به مهارت‌هایی که در گذشته تخصصی بودند، از جمله نوشتن، طراحی و برنامه‌نویسی، چشم‌انداز رقابتی کسب و کار و کارآفرینی را تغییر دهند.

شرکت‌هایی که به سرعت استراتژی‌های استفاده از هوش مصنوعی را پذیرفته و توسعه دهند، می‌توانند به یک امتیاز قابل‌توجه دست یابند، هرچند که مهارت‌های نرم و تعاملات انسانی مثل قبل مهم هستند. یک نظرسنجی در سال ۲۰۲۳ توسط شرکت نرم‌افزاری Redpoint Global نشان داد که اگرچه ۷۳٪ از مصرف‌کنندگان معتقدند که هوش مصنوعی پتانسیل ایجاد تأثیر مثبتی در تجربه مشتری دارد، ۷۷٪ از مصرف‌کنندگان باور دارند که تجربیات مثبت مشتری همچنان به تعاملات انسانی نیاز دارند.

نتیجه‌گیری

هوش مصنوعی می‌تواند به بهبود بهره‌وری در فرآیندهای کسب و کار کمک کند، فرصت‌های رشد را تشخیص دهد و با تحلیل حجم زیادی از داده‌ها، دانشی موشکافانه ارائه دهد، که آن را به امتیازی ارزشمند در برنامه ریزی کسب و کار تبدیل می‌کند. با این حال، پیش از پیاده‌سازی هر ابزار هوش مصنوعی در برنامه ریزی کسب و کار، لازم است ارزیابی کنید که هوش مصنوعی کجا می‌تواند بیشترین تأثیر را داشته باشد. مانند هر ابزار دیجیتالی یا فناوری دیگری، هوش مصنوعی باید به عنوان مکملی برای تقویت جریان‌های کاری فعلی و آینده استفاده شود و لازم است برای پیاده‌سازی آن در سازمان خود، استراتژی‌های مناسب و مسئولیت‌پذیری را نیز در نظر داشته باشید.

منبع: investopedia

مطالب مشابه

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهراد خیری
بهراد خیری
11 روز قبل

سپاس

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×