آیا فعالیت کاربران در شبکه بلاکچین برای تعیین چرخه‌های بازار مهم است؟

تحلیل بنیادی مقالات

اولین قدم برای شناسایی کف بازار و نشانه‌های روند صعودی، توجه به قیمت فعلی دارایی‌ها است. تجزیه و تحلیل قیمتی بیش از هر عاملی مورد استفاده قرار می‌گیرد، چرا که افراد با سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال معمولا به محاسبه نرخ بازگشت سرمایه¹ توجه می‌کنند تا بتوانند به سودآوری سرمایه‌گذاری خود پی ببرند. علی‌رغم اهمیت ارزیابی قیمت در هر بازاری از جمله رمزارزها، باید توجه داشت که فناوری بلاکچین امکاناتی را در اختیار معامله‌گران قرار داده تا بتوانند از آن‌ها برای شناسایی کف بازار استفاده نمایند. 

دومین موردی که هنگام ارزیابی بازار فناوری‌های جدید باید مدنظر قرار بگیرد، پذیرش و تحولات آن در هر چرخه است؛ به ویژه اگر این امر همراه با انگیزه های مالی باشد. در نتیجه بایستی در یک بازار به تعداد کاربران نیز توجه داشت.

  • اهمیت فعالیت کاربران

فعالیت کاربران یک معیار کلیدی برای سنجش میزان پذیرش هر فناوری جدیدی است. این معیار را می‌توان مشابه قیمت‌ بر اساس سطوح اوج در هر چرخه بررسی کرد؛ چرا که نشان‌دهنده پذیرش و ورود کاربران جدیدی است که احتمال دارد به واسطه پایبندی به فناوری در دوران کف قیمتی همچنان در شبکه باقی بمانند. بدیهی است که برای یک فناوری مانند بلاکچین، در صورت صفر شدن کاربران انتظار افت قیمت نیز وجود دارد.

با توجه به تعدد شاخص‌های درون شبکه‌ای² نمی توان دقیق گفت کدام شاخص می‌تواند مانند قیمت بهترین راهنمایی را درباره چرخه بازار ارائه دهد، اما شاخص بررسی تعداد آدرس‌های فعال روزانه³ عمدتا گزینه مناسبی بدین منظور است. این شاخص نشان‌دهنده تعداد آدرس‌هایی است که در یک روز به انجام یک یا چند تراکنش در شبکه می‌پردازند و دید کلی‌ای درباره تعامل افراد با بلاکچین ارائه می‌کند. باید توجه داشت که هر آدرس الزاما به معنی یک کاربر نیست، چرا که هر فرد ممکن است دارای چندین حساب باشد؛ اما به طور کلی می‌توان انتظار داشت که به مرور زمان و با پذیرش فناوری، افزایش آدرس‌های فعال روزانه به معنی رشد کاربران باشد. علاوه بر این، کاربران زیادی فقط در صرافی‌های متمرکز معاملات خود را انجام می‌دهند، بنابراین فعالیت این دسته از معامله‌گران در شبکه بلاک‌چین نشان داده نمی‌شود.

شرح اطلاعات در شبکه ای

  • فعالیت در سراسر شبکه

با توجه به اهمیت سلامت کل اکوسیستم بلاکچین می‌توان به فعالیت کاربران و آدرس‌های فعال هر توکن در زنجیره‌های مختلف نیز توجه داشت. از آنجا که تقریبا کارمزد تمام تراکنش‌ها در هر زنجیره با توکن بومی آن پرداخت می‌شود، می‌توان آن را به عنوان معیاری برای کمیت تعامل کاربران با بلاکچین در هر روز در نظر گرفت.

با بررسی دو شبکه فعال بیتکوین و اتریوم طی دوره اوج قیمتی⁴ سال ۲۰۲۱ می‌توان مشاهده کرد که اوج آدرس‌های فعال در اولین مرحله رشد قیمت صورت گرفت و در ماه می ۲۰۲۱ به اوج تاریخی⁵خود رسید. در صورتی که آغاز همه‌گیری کرونا (مارس ۲۰۲۰) را مبداء بازار صعودی در نظر گرفت، امکان مشاهده روند رشد آدرس‌های فعال و ادامه آن در بازار وجود دارد.  

پس از نوسان قیمت در سطوح اوج تاریخی خود و افت آن در می ۲۰۲۱، آدرس‌های فعال روزانه بیتکوین و اتریوم کاهش چشمگیری داشتند، اما به سرعت تثبیت شدند و پس از آن در همان سطوح باقی ماندند. با مقایسه تعداد آدرس‌های فعال قبل از مارس ۲۰۲۰ و در اواخر ۲۰۲۲ می‌توان به نتایج زیر رسید:

  • افزایش ۳۶ درصدی شاخص در شبکه اتریوم (۳۲۷ هزار آدرس در ۸ مارس ۲۰۲۰ در مقایسه با ۵۱۴ هزار آدرس در ۱ دسامبر ۲۰۲۲)
  • افزایش ۲۰.۶ درصدی شاخص در شبکه بیتکوین (۸۲۶ هزار آدرس در ۹ مارس ۲۰۲۰ در مقایسه با ۱.۰۴ میلیون آدرس در ۱ دسامبر ۲۰۲۲)

تعداد آدرس‌های فعال در شبکه اتریومتعداد آدرس‌های فعال در شبکه اتریوم

تعداد آدرس‌های فعال در شبکه بیتکوین

تعداد آدرس‌های فعال در شبکه بیتکوین

 

افزایش آدرس‌های فعال جدید از زمان اوج تاریخی قیمت در ماه نوامبر ۲۰۲۱ امیدوارکننده بود. حتی با وجود فشارهای تحمیل شده از جانب شرایط کلان اقتصادی و عوامل بنیادی بازار رمزارزها طی سال ۲۰۲۲، تعداد کاربران فعال طی این یک سال نسبتا ثابت مانده ‌است که می‌تواند نشانه‌ای برای نزدیک شدن به کف بازار و حتی ریزش کاربران باشد. 

  • مقایسه چرخه‌های قبلی بازار

برای درک بهتر روند استقبال و پذیرش شبکه از جانب کاربران می‌توان به آدرس‌های فعال اتریوم و بیتکوین در چرخه‌های قبل توجه کرد. نمودارهای آدرس‌های فعال به وضوح یک روند صعودی را نشان می‌دهند؛ گرچه باید توجه داشت که نرخ رشد شاخص در هر دو شبکه بین چرخه‌ها کند شده است. 

تاریخچه تعداد آدرس‌های فعال روزانه شبکه اتریوم

تاریخچه تعداد آدرس‌های فعال روزانه شبکه اتریوم

تاریخچه تعداد آدرس‌های فعال روزانه شبکه بیتکوین

تاریخچه تعداد آدرس‌های فعال روزانه شبکه بیتکوین

کاهش نرخ رشد در آدرس‌های فعال را می‌توان نشانه احتمالی دو وضعیت دانست: 

  • پذیرش و استفاده از فناوری مقیاس‌پذیر و محبوب همچنان به سطوح اوج خود نرسیده است.
  • استفاده از فناوری بلاکچین به میزانی که انتظار می‌رفت، برای استفاده و پذیرش عموم تسهیل نشده است.

 

  • جمع‌بندی

با وجود نوسان و افت قیمت رمزارزها که به دلیل عرضه صورت گرفته با هدف جلوگیری از ضرر بیشتر رخ داده، همچنان نسبت به چرخه صعودی قبلی افراد بیشتری در شبکه حضور دارند و از آن استفاده می‌کنند. صرف نظر از اینکه طبق تئوری قوی سیاه⁶  همیشه احتمال اتفاقات ناگوار وجود دارد،  به نظر می‌رسد می‌توان شباهت هایی را بین چرخه‌فعلی (۲۰۲۲) با چرخه‌های قبلی بازار پیدا کرد. الگوی مشاهده شده افزایش تعداد کاربران در شبکه قبل از شروع چرخه صعودی و ادامه حضور آن‌ها پس از اصلاح قیمت است. با مشاهده روندها در بازه زمانی طولانی می‌توان متوجه نرخ رشد و روند صعودی تعداد آدرس‌های فعال شد که به معنی حضور بیشتر افراد علاقه‌مند به فناوری در شبکه می‌باشد. با این وجود، تسهیل استفاده از شبکه و بهبود مقیاس‌پذیری آن برای پذیرش بیشتر و رسیدن به اوج ظرفیت این فناوری ضروری به نظر می‌رسد.

 

منبع:

IntoTheBlock

medium


 

¹ Return on Investment| ROI

² On-chain Indicators

³ Daily Active Addresses

⁴ Bull run

⁵ All Time High| ATH

⁶ Black Swan

مطالب مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×