آشنایی با پروژه Firedancer و اهمیت آن برای سولانا

مقالات تحلیل بنیادی

Firedancer یک نرم‌افزار اعتبارسنجی شخص ثالث جدید برای بلاکچین سولانا است که با هدف بهبود کارایی شبکه و قابلیت‌های پردازش تراکنش ارائه شده است. افراد (یا نودهای تاییدکننده‌ای) که مایل به اتصال به بلاکچین هستند، برای تعامل شبکه سولانا یا در واقع هر شبکه دیگری، باید نرم افزاری به نام client software را اجرا کنند.

در فضای بلاکچین، افرادی که نرم افزار کلاینت را بر روی سیستم خود اجرا می کنند، گره یا نود (node) نامیده می‌شوند. نودها طیف وسیعی از نقش های مهم، مانند کمک به حفظ امنیت شبکه را ایفا می‌کنند.این نرم افزار کلاینت مانند پل یا حدواسطی بین کامپیوترِ نود و بلاکچین عمل می‌کند.

در فضای بلاکچین، افرادی که نرم افزار کلاینت را بر روی سیستم خود اجرا می کنند، گره یا نود (node) نامیده می‌شوند

این نرم افزار به توسعه دهندگانِ بلاکچین های عمومیِ منبع باز (open source) این امکان را می‌دهد تا برنامه های کاربردی یا اپلیکیشن‌های خود را برای انجام عملکردهای مختلف پیاده سازی کنند. کیف پول‌های رمزنگاری یکی از انواع این پیاده سازی‌ها از طریق نرم افزار کلاینت هستند. کیف پول‌های کریپتو به کاربران اجازه می‌دهند تا ارزهای دیجیتال را مستقیماً بین یکدیگر از طریق یک شبکه بلاکچین معامله کنند. یکی از انواع نرم افزارهای کلاینت، مربوط به اعتبارسنج‌ها یا ولیدیتورها هستند که نودهای شرکت‌کننده در فرآیند استیکینگ را مدیریت می‌کنند.

چالش های فعلی سولانا

برای افزایش تمرکززدایی بلاکچین و حذف هر نقطه آسیب به شبکه، پروژه هایی مانند اتریوم (ETH) توسعه دهندگان را تشویق می‌کنند تا پیاده‌سازی‌های کلاینت خود را با زبان های برنامه نویسیِ مختلف ایجاد کنند. به زبان ساده‌تر، یعنی تنوع این نرم افزارها بیشتر شده و نودها برای استفاده از نرم افزارهای کلاینت، حق انتخاب داشته باشند.

این کار سه مزیت اصلی دارد:

  • هر کلاینت پایگاه کد منحصر به فرد خود را دارد که آسیب پذیری کلی شبکه را در برابر باگ ها و حملات کاهش می دهد.
  • ریسکِ نهایی‌شدن (finality) تراکنش‌ها را کاهش می‌دهد (از دستکاری شدن تراکنش توسط یک کلاینت در بلاکچین جلوگیری می‌کند).
  • توسعه‌دهندگان می‌توانند با استفاده از هر زبان برنامه‌نویسی که راحت‌تر هستند، dApp های کاربردی ایجاد کنند.

به منظور اینکه توسعه دهندگان از همه انواع نرم افزارهای کلاینتِ موجود در یک شبکه به یک اندازه استفاده کنند و تنوع حفظ شود، در شبکه اتریوم جریمه‌هایی در نظر گرفته شده است که اجازه نمی‌دهد بیش از حد از یک نرم افزار استفاده شود.

سولانا


در حال حاضر، بلاکچین سولانا تنها سه کلاینت اعتبارسنجِ فعال دارد:

  1. کلاینت Solana Labs (نوشته شده به زبان برنامه نویسی Rust).
  2. کلاینت Jito-Solana (نسخه فورک شده از کلاینت Solana Labs، که آن هم با زبان برنامه نویسی Rust نوشته شده است).
  3. کلاینت Sig (نوشته شده با زبان برنامه نویسی Zig).

این بدان معناست که سولانا به اندازه رقیب اصلی خود اتریوم که در حال حاضر دارای شش کلاینت اجماع (consensus clients) مختلف و هشت کلاینت اجرایی(execution clients)  است، در برابر حملات مقاوم نیست. علاوه بر این، کلاینت بومی Solana از شاردینگ پشتیبانی نمی‌کند (شاردینگ: سیستمی که مقیاس‌پذیری بلاکچین را با پردازش تراکنش‌ها در چندین زنجیره کوچکتر به طور همزمان بهبود می‌بخشد)اما، یک کلاینت جدید در راه است!

Firedancer چیست و چرا مهم است؟

Firedancer یک کلاینت اعتبار سنج جدید با کارایی بالا برای Solana است که به زبان برنامه نویسی ++c نوشته شده است. Firedancer که توسط Jump Crypto، یک شرکت زیرساخت Web3 توسعه یافته است، به گونه ای طراحی شده است که قابلیت های پردازش تراکنش های Solana را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و از شاردینگ هم پشتیبانی کند!

در یک اجرای آزمایشی زنده در سال ۲۰۲۲، Firedancer توانایی پردازش بیش از ۱ میلیون تراکنش در ثانیه را نشان داد. این رقم چندین برابر بیشتر از TPS اسمی سولانا یعنی ۵۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه است و بسیار بیشتر از میزان تراکنش‌هایی است که برترین ارائه دهندگان خدمات پرداخت مانند VISA پردازش می‌کنند.

این بهبود عملکرد احتمالاً جذابیت سولانا را به عنوان یک بلاکچین لایه ۱ پیشرو افزایش می‌دهد و به شبکه اجازه می‌دهد تا با سایر رقبای برتر خود در بازار ارزهای دیجیتال همگام شود. این پروژه برای اولین بار در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد و شبکه آزمایشی آن در اکتبر ۲۰۲۳ راه اندازی شد. Firedancer علاوه بر مزایای عملکردی، به نودهای اعتبارسنجی سولانا گزینه نرم‌افزاری چهارمی را برای انتخاب اضافه خواهد کرد که تنوع کلاینت را افزایش می‌دهد. این امر به نوبه خود باعث کاهش بیشتر آسیب پذیری شبکه در برابر باگ، سوء استفاده ها و حملات خواهد شد.

مطالب مشابه

3.7 3 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
hasan99tt
hasan99tt
10 ماه قبل

دمتون گرم امیدوارم تحلیل های بنیادی آکادمی مثل سابق ادامه دار باشه

Parsa.Khanaki
Parsa.Khanaki
10 ماه قبل

بسیار جالب بود لطفا تحلیل ارزهایی با مارکت کپ پایین تر مثل بند پروتکل بازم بزارید ممنون

Mori
Mori
10 ماه قبل

ممنون از مطلبتون. ایا این پروژه توکنی داده.دیدم که یک ارز به همین اسم هست. البته فکرکنم که فقط بر بستر سولانا بده و ربطی به این پروژه نداشته باشه. میشه راهنمایی بفرمایید

آخرین ویرایش 10 ماه قبل توسط Mori
بهراد
بهراد
10 ماه قبل

عالی بود . لطفا در صورت به وجود آمدن توکن های مرتبط با این حوزه در آینده حتما اطلاع رسانی کنید
سپاس …

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×