تقاضای طلا در سه ماهه اول ۲۰۲۳ و چشم‌اندازهای سرمایه‌گذاری

مقالات اقتصاد کلان

مجمع جهانی طلا یا WGC یک سازمان بین المللی است که به طور تخصصی در حوزه  فلز گرانبهای طلا فعالیت می کند. در آخرین گزارش منتشر شده توسط WGC به بررسی روندهای عرضه و تقاضای طلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ و چشم اندازهای سرمایه گذاری پرداخته شده است.  

مهم ترین موارد و نکات این گزارش به طور اختصاصی توسط تیم آکادمی رمزعلی ترجمه شده و در قالب این مقاله ارائه می گردد. برای دسترسی به اصل این سند می توانید از طریق این لینک اقدام بفرمایید.

نکات کلیدی

  • قیمت اونس جهانی طلا در Q1 سال ۲۰۲۳ رشد بیش از ۱۰% را نسبت به فصل گذشته (Q4 سال ۲۰۲۲) تجربه کرد و به سطح قیمتی Q3 سال ۲۰۲۰ رسید.
  • اقتصاد داخلی چین و تقاضای مصرف کننده پس از رفع محدودیت های سیاست های کووید-صفر بازیابی شده و عملکرد قیمتی طلا باعث شد تا به گزینه مطلوبی برای سرمایه گذاری در این کشور تبدیل شود.
  • تقاضا از جانب هندوستان با افت قابل توجه همراه بود؛ ثبت اوج تاریخی قیمت طلا در برابر جفت ارز روپیه و نوسانات شدید قیمتی باعث شدند تا تقاضا برای جواهرآلات در این کشور طی Q1 سال جاری کاهش پیدا کند.
  • چشم انداز متصور برای طلا در ۲۰۲۳، رشد قیمتی آن در سایه افزایش تقاضا با هدف سرمایه گذاری است. استفاده از این فلز گرانبها در فناوری و جواهرسازی تحول قابل توجهی نخواهد شد. انتظار می رود تقاضای بانک های مرکزی با نرخ کمتری از سال ۲۰۲۲ همچنان ادامه داشته باشد.

نمایی از تقاضای طلا در Q1: ادامه خرید توسط بانک های مرکزی و ضعف ETFها

تقاضای طلا در Q1 سال جاری (بدون احتساب معاملات فرابورس یا OTC) به میزان ۱۳ درصد معادل ۱۰۸۱ تن کمتر از زمان مشابه در سال ۲۰۲۲ بود. تقاضا از جانب بانک های مرکزی در این فصل فعالانه به انباشت طلا ادامه دارند و حدود ۲۲۸ تن از این فلز گرانبها را به ذخایر خود اضافه کردند.

سرمایه گذاری بر شمش و سکه طلا در بعد رشدی ۵ درصدی داشت؛ گرچه صندوق های معاملاتی یا ETF ها در مجموع عملکرد خوبی نداشتند و شاهد خروج سرمایه ای معادل ۲۹ تن طلا بودند. تقاضا برای زیورآلات تقریبا ثابت و معادل ۴۷۸ تن بود؛ گرچه ساخت زیورآلات همچنان ادامه داشت و میزان ۳۰ تن جواهر به موجودی جهان اضافه شد.

استفاده از طلا در صنعت و فناوری نیز تحت تاثیر شرایط اقتصادی بود و با کاهشی معادل ۷۰ تن به کمترین سطوح از سال ۲۰۰۰ رسید.

عرضه طلا در Q1 به ۱۱۷۴ تن رسید که ناشی از افزایش ۲ درصدی تولیدات معدنی و رشد ۵ درصدی بازیافت طلا به دلیل افزایش قیمت بود.

 

تقاضای طلا در بخش های مختلف در Q1 سال 2023

تقاضای طلا در بخش های مختلف در Q1 سال ۲۰۲۳

(قرمز: بانک های مرکزی؛ سبز پررنگ: فناوری؛ سبز کمرنگ: زیورآلات؛ بنفش پررنگ: ETF ها؛ بنفش کمرنگ: سکه و شمش؛ نقطه چین طلایی: متوسط تقاضای فصلی در ۵ سال گذشته)

بررسی وضعیت عرضه به تفکیک بخش در Q1: افزایش تولیدات معدنی و بازیافت طلا

بررسی وضعیت عرضه به تفکیک بخش در Q1: افزایش تولیدات معدنی و بازیافت طلا

بررسی وضعیت تقاضا به تفکیک بخش در Q1: افزایش تقاضا برای سکه و شمش

بررسی وضعیت تقاضا به تفکیک بخش در Q1: افزایش تقاضا برای سکه و شمش

چشم انداز عرضه و تقاضا

  • سرمایه گذاری در ETFها

تقاضا برای صندوق های معاملاتی طلا در سطح جهان نیازمند یک محرک معنادار است، اما به نظر می رسد با مشاهده ریسک رکود و کمرنگ شدن شدت انقباض سیاست های پولی به مرور محرک نمایان شود. تقاضا برای سکه و شمش نیز در آمریکا، آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه ادامه خواهد داشت، گرچه انتظار می رود این امر در اروپا و هندوستان به دلیل وضعیت نامطلوب اقتصادی همانند سایر مناطق نباشد.

در این رابطه باید توجه داشت که به طور کلی در ماه های ژانویه و فوریه، خروجی خالص از ETF ها رخ داد، اما با آغاز دومینوی ورشکستگی بانک های آمریکایی، ماه مارس ورود خالص سرمایه صورت گرفت. در صورتی که سرمایه گذاران از توقف گام های افزایش نرخ بهره در ایالات متحده اطمینان حاصل نمایند، انتظار می رود روند ورود سرمایه در فصول بعدی ادامه پیدا کند. از طرف دیگر، هشدار درباره وقوع رکود در اقتصادهای بزرگ جهان می تواند به عنوان یک محرک برای استقبال از ETF ها عمل نماید.

معاملات طلا در فرابورس یا OTC در Q1 روند صعودی خوبی داشت و میزان سرمایه ایم عادل ۱۵۰ تن طلا به موقعیت های معاملاتی خرید استقراضی (Futures Long Positions) وارد شد. تقاضا برای شمش و سکه نیز پس از ۱۸ ماه به سطوح مثبت رسید؛ در حالی که این امر در هندوستان تضعیف شد.

  • ساخت زیورآلات

تقاضا برای زیورآلات به ویژه پس از بازگشایی اقتصادی چین در سطوح مناسبی قرار دارد؛ گرچه با کند شدن رشد اقتصاد جهان احتمال دارد این وضعیت در میان مدت متاثر شود.

  • بانک های مرکزی

بانک های مرکزی سال جدید میلادی را خوب شروع کردند و احتمال می رود با سرعت بیشتری، گرچه کمتر از سال ۲۰۲۲، به انباشت در ذخایر طلای خود ادامه دهند.

  • معدنکاری و تولید

عرضه از جانب تولید و بازیافت افزایش پیدا خواهد کرد. قرار گرفتن قیمت اونس جهانی در نزدیکی سطوح اوج و نگرانی از تنش های ژئوپلیتیک باعث شده تا سرمایه گذاران دارایی طلای خود را حفظ نمایند و درصد عرضه طلای بازیافتی بیشتر بشود.  

چشم انداز تقاضا و عرضه طلا به تفکیک بخش (نقاط قرمز رنگ سطوح مورد انتظار برای دستیابی در سال 2023 هستند)

چشم انداز تقاضا و عرضه طلا به تفکیک بخش

(نقاط قرمز رنگ سطوح مورد انتظار برای دستیابی در سال ۲۰۲۳ هستند)

در ادامه هر یک از بخش های فوق به صورت تفصیلی و با جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار می گیرد.

زیورآلات و جواهرسازی

تقاضا برای زیورآلات در مقایسه با Q1 سال ۲۰۲۲ تقریبا ثابت و برابر با ۴۷۸ تن بود، اما در بعد فصلی به دلیل عوامل موقت کاهش ۲۴ درصدی داشت.

تقاضا برای زیورآلات در چین و هندوستان که به ترتیب با افزایش و کاهش همراه بودند.

تقاضا برای زیورآلات در چین و هندوستان که به ترتیب با افزایش و کاهش همراه بودند.

 

مصرف کنندگان چینی تنها در Q1 سال جاری ۱۹۸ تن زیورآلات خریداری کردند که این سطح از تقاضا از ۲۰۱۵ مشاهده نشده بود. تحلیلگران بر این باورند که رفع محدودیت های سیاست کووید-صفر، از سرگیری برگزاری مراسم ها و جشن ها، خوش بینی به رشد اقتصادی و افزایش دستمزدها باعث استقبال از طلا و تمایل به سرمایه گذاری در آن شده باشند.

مقایسه میزان تقاضا برای زیورآلات در چین و سایر مناطق جغرافیایی

 

تقاضا برای زیورآلات در هندوستان در Q1 به ۷۸ تن رسید که کمترین سطح از ۲۰۲۰ است و در بعد سالانه و فصلی به ترتیب ۱۷% و ۶۵% کاهش داشت. در این رابطه باید توجه داشت که قیمت طلا در این کشور تحت تاثیر تضعیف ارز ملی و خریدهای غیرقانونی بود و همین امر خرید برای مصرف کننده خرد را دشوار کرده بود.

در رابطه با بازار تقاضا و تجارت طلا در هندوستان مطالعه این مقاله پیشنهاد می شود.

بررسی تقاضا برای زیورآلات به تفکیک فصل در چین، هندوستان و سایر کشورهای جهان

بررسی تقاضا برای زیورآلات به تفکیک فصل در چین، هندوستان و سایر کشورهای جهان

 

تقاضای زیورآلات در ترکیه در بعد سالانه افزایش ۲۰ درصدی داشت، اما در بعد فصلی به دلیل وقوع زلزله کاهش ۱۰ درصدی پیدا کرد. این کاهش سالانه در تقاضا در ایران و امارات متحده عربی و به ترتیب به میزان ۱۵ و ۲۲ درصد مشاهده شد.

سرمایه گذاری

به طور کلی تقاضای سرمایه گذاری در طلا طی Q1 در بعد فصلی ۹ درصد معادل ۲۷۴ تن افزایش داشت اما در بعد سالانه ۵۱ درصد کاهش پیدا کرده است. در این راستا، استقبال از ETF ها در سراسر جهان افت کرد اما ورود سرمایه به بازار شمش و سکه برای سومین فصل متوالی به بیش از ۳۰۰ تن رسید که این امر از سال ۲۰۱۳ مشاهده نشده بود.

صندوق های طلا در آمریکای شمالی در Q1 شاهد ورود ۸۰۶ میلیارد دلار سرمایه معادل ۱۰ تن طلا بودند؛ البته این امر عمدتا به دلیل تضعیف شاخص دلار، افزایش انتظارات تورمی و تنش در بخش بانکی بود.

صندوق های معاملاتی طلا در اروپا شاهد خروج ۴۰ تن طلا در Q1 بودند که بیشترین میزان خروج سرمایه از صندوق های فهرست شده در آلمان و انگلستان رخ داد. این وضعیت به دلیل سنتیمنت بد اقتصادی و انتظارات از افزایش بیشتر نرخ بهره بود.  

در هندوستان نیز، با توجه به موارد اشاره شده در بخش قبل، در بعد سالانه و فصلی به ترتیب ۱۷ و ۴۰% کاهش در سرمایه گذاری ها رخ داد. بااین وجود، مومنتوم اقتصادی در این کشور مناسب بوده و بانک مرکزی روند افزایش نرخ بهره را متوقف کرد.

سرمایه گذاری بر شمش و سکه در ایران در Q1 به میزان ۱۳ تن افزایش داشت و ۲۶% بالاتر از متوسط فصلی طی ۱۰ سال اخیر بود. این امر ناشی از تضعیف ارز ملی و نگرانی از تشدید تورم است.

بانک های مرکزی

همانطور که گفته شد، خرید بانک های مرکزی در اقتصادهای توسعه یافته و نوظهر در Q1 سال جاری به اوج ۲۲۸ تن رسید که از اوج قبلی در Q1 سال ۲۰۱۳ حدود ۳۴% بیشتر است.

افزایش 176 درصدی خرید بانک های مرکزی در Q1 در بعد سالانه

افزایش ۱۷۶ درصدی خرید بانک های مرکزی در Q1 در بعد سالانه

 

در این بین، مرجع پولی سنگاپور (MAS) بیشترین انباشت را در بعد فصلی انجام داده؛ در رتبه دوم، بانک خلق چین (PBoC) با در اختیار داشتن ۴% از کل ذخایر گزارش شده طلا، قرار دارد. ترکیه نیز همچنان به روند خرید خود ادامه می دهد. نکته حائز اهمیت اینکه، بانک مرکزی روسیه از سال گذشته گزارش دهی درباره ذخایر طلای خود را متوقف کرده، با این وجود بر اساس شواهد به نظر می رسد طی این مدت موفق شده علیرغم تحریم ها، ۲۸ تن دیگر به ذخایر خود اضافه نماید.

در مقابل، بانک های مرکزی ازبکستان، قزاقزستان، کامبوج و تاجیکستان مقداری از ذخایر خود را فروخته اند که امری رایج تلقی می شود.

خالص خرید و فروش بانک های مرکزی در Q1

خالص خرید و فروش بانک های مرکزی در Q1

فناوری و صنعت

تقاضا در این حوزه در Q1 در بعد سالانه ۱۴۵ کاهش داشت که عمدتا ناشی از سطوح قیمتی بالا و عدم تمایل تولیدکنندگان به خریداری است. این کاهش در تمامی بخش ها از جمله تلفن های همراه هوشمند، کامپیوتر، چیپ های حافظه مشاهده شد. انتظار می رود این روند تا نیمه اول سال جاری ادامه داشته باشد و در نیمه دوم با تعدیل فشارهای تورمی بهبود پیدا کند.

کاهش تقاضا برای طلا در تمامی بخش های صنعت و فناوری

کاهش تقاضا برای طلا در تمامی بخش های صنعت و فناوری

معدنکاری و تولید

مجموع عرضه طلا در Q1 به دلیل افزایش تولید و رشد بازیافت رشدی ۲ درصدی را در بعد سالانه تجربه کرد که نسبت به سه ماهه اول سال های گذشته، یک رکورد جدید محسوب می شود. به طور مشخص، بازیافت طلا طی یک سال گذشته، ۵% افزایش داشت.

بر اساس داده های بدست آمده از شرکت های استخراج، تولیدات معدنی در بعد سالانه به بیش از ۸۵۶ تن رسیدند. گرچه، تولید در بعد فصلی (مقایسه بین Q1 سال ۲۰۲۳ و Q4 سال ۲۰۲۲) کاهشی حدودا ده درصدی داشت که عمدتا ناشی از موارد موقتی همچون تعمیرات و توقف فعالیت به دلیل سرما بود.

 

در رابطه با میزان تولیدات معدنی در کشورهای مختلف طی یک سال گذشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رشد ۱۱۸ درصدی تولید طلا در مغولستان
  • افزایش ۱۳ درصدی تولید طلا در برزیل
  • رشد ۸ درصدی تولید طلا در آفریقای جنوبی
  • رشد ۳ درصدی تولید طلا در چین به ویژه پس از رفع محدودیت های سیاست کووید-صفر

در رابطه با بخش تولید باید توجه داشت که هزینه پایدار همه جانبه (AISC) برای صنعت طلا با افزایش ۱۸ درصدی در بعد سالانه به ۱۲۷۶ دلار آمریکا به ازای هر اونس رسید.

همانطور که اشاره شد، بازیافت طلا در Q1 با افزایش ۷ و ۵ درصدی به ترتیب در ابعاد فصلی و سالانه، به ۳۱۰ تن رسید که این امر ناشی از تجربه سطوح قیمتی بالای اونس جهانی بود. باید توجه داشت که بازیافت طلا برای دومین فصل متوالی افزایش داشت و این امر نشان دهنده نگرانی از کمبود عرضه و موجودی است. در این رابطه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشاهده نشانه های کمبود موجودی در کشورهای آمریکایی و اروپایی
  • ادامه تنش های اقتصادی و سیاسی در کشورهای خاورمیانه و تقاضای طلا به عنوان یک دارایی امن
  • میزان بالای بازیافت طلا در هندوستان با تضعیف ارز ملی و توجه به استفاده از طلا به عنوان وثیقه در معاملات

در این شرایط انتظار می رود با ادامه رشد قیمت اونس جهانی، درصد طلای بازیافت شده نیز به مرور طی سال رشد پیدا کند.

افزایش بازیافت طلا با رشد قیمت اونس جهانی

افزایش بازیافت طلا با رشد قیمت اونس جهانی

منبع

gold.org


 

مطالب مشابه

4.2 5 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
mahsun2zm
mahsun2zm
1 سال قبل

عالي بود دکتر جان

behradkheiri
behradkheiri
1 سال قبل

فوق العاده عالی و موثر

Milad1018
Milad1018
1 سال قبل

سلام بسیار عالی👍👍❤️

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×