فناوری و کاهش اثرات تورم!

مقالات اقتصاد کلان

 مقدمه

بازیابی اقتصاد کشورها پس از همه‌گیری کرونا با بازگشت ناگهانی و سریع تورم و افزایش هزینه‌ها نه تنها برای خانوارها، بلکه برای کسب و کارها همراه بود. شرکت‌ها در تمامی صنایع با قیمت‌های بی‌سابقه انرژی و همچنین هزینه‌های بالاتر برای جذب نیروی کار، تدارکات و خدمات روبرو شدند که این وضعیت تا اواخر سال ۲۰۲۲ نیز ادامه داشت.
مجموع این تحولات باعث سرمایه‌گذاری‌های تاریخی در بخش خدمات و فناوری‌های مرتبط با کاهش اثرات تورم شدند که برای شرکت‌های متمرکز بر حوزه افزایش بهره‌وری خبر خوبی بود. بخش تحقیقاتی شرکت خدمت مالی مورگان استنلی¹ با در نظر گرفتن افزایش اختصاص سرمایه توسط شرکت‌ها با هدف افزایش حاشیه سود به شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری پرداخته است. بر اساس نتایج بدست آمده، شرکت‌های فعال در زمینه ایجاد فناوری‌های مرتبط با افزایش بهره‌وری به ویژه در زمینه خودکارسازی² و دیجیتالی‌سازی³ گزینه‌های مناسبی هستند.
تحلیلگر تجهیزات الکتریکی و صنایع مرتبط در بخش تحقیقاتی مورگان استنلی، Josh Pokrzywinski، بر این باور است که: “زیرساخت اکنون به موضوع اصلی چشم‌انداز سیاسی تبدیل شده و هزینه‌های نیروی کار و سرمایه‌گذاری نیز افزایش یافته‌اند. در این شرایط شرکت‌ها توجه خود را به سمت بهبود بهره‌وری و فناوری‌های کاهنده هزینه‌های کسب و کار معطوف می‌نمایند. بنابراین شرکت‌هایی که راهکارهای نوآورانه و مقرون به صرفه ارائه می‌دهند، با افزایش تقاضا و مزایای رقابتی بیشتر در صنعت خود مواجه خواهند شد”.

تمرکز مجدد بر بهره‌وری

به طور کلی فناوری برای سال‌های متمادی بر کاهش هزینه‌ها تاثیر داشته و از طریق رشد جمعیتی کندتر و تولید جهانی‌شده باعث تورم کم طی دهه‌ها گردید. اما این وضعیت به دلیل تنگناهای زنجیره تامین پس از همه‌گیری کووید-۱۹، افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و تمرکز بر امنیت انرژی تغییر کرد. شرکت‌ها نیز تحت تاثیر این شرایط بایستی افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و بهبود سودآوری را اولویت قرار دهند.
برای مثال، متوسط طول عمر دارایی‌های ثابت خصوصی (مانند ملک، کارخانه، تجهیزات) در ایالات متحده تا سال ۲۰۲۲ به بیشترین میزان از دهه ۱۹۵۰ رسیده و باعث کاهش کم‌سابقه رشد بهره‌وری طی ۲۰ سال اخیر شده است. کاهش تاریخی سرمایه‌گذاری بر بهبود بهره‌وری باعث شده تا از اهمیت خودکارسازی و دیجیتالی‌سازی کاسته شود؛ این در حالیست که دولت‌ها بر سرمایه‌گذاری برای توسعه زیرساخت‌ها تاکید دارند.
به گفته تحلیلگر مورگان استنلی، اکنون مشوق‌های لازم برای سازمان‌ها جهت تمرکز مجدد بر فناوری‌های خودکارسازی و محرک کارایی شکل گرفته‌اند و شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمات می‌توانند از افزایش هزینه‌ها و فضای پرنوسان اقتصادی بهره برده و بستر سرمایه‌گذاری جذابی را از نظر ریسک – به – پاداش⁴ فراهم نمایند.

زره تورم!

شرکت‌هایی که با خودکارسازی، افزایش بهره‌وری و کاهش منحنی هزینه خود به افزایش کارایی شرکت‌ها کمک می‌کنند، فرصت‌های سرمایه‌گذاری قابل توجهی در یک فضای تورمی هستند؛ تحلیلگران مورگان استنلی این قبیل شرکت‌ها را “فعالان تورم‌زدایی⁵” می‌نامند.
ارزش‌گذاری این قبیل شرکت‌ها پیش از همه‌گیری کرونا عمدتا با با شاخص جهانی MSCI تطابق داشت. این شاخص شرکت‌ها با سرمایه بزرگ تا متوسط را در بازارهای توسعه یافته مورد پایش قرار می‌دهد. ارزش این شرکت‌ها تا پایان سال ۲۰۲۱ شاهد یک رشد بود اما این روند از اوایل سال ۲۰۲۲ معکوس شد. در اواخر ۲۰۲۲، سهام شرکت‌های تامین‌کننده فناوری‌ها و خدمات مرتبط با افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه نسبت به سایر شرکت‌ها با قیمت کمتری معامله می‌شدند.

 سه فناوری اثرگذار که در بلندمدت می‌توانند به نقطه عطف تبدیل شوند

هوش مصنوعی⁶

مدل‌های هوش مصنوعی به لطف قابلیت‌های محاسباتی ارزان‌تر و قدرتمندتر، سریع‌تر از پیش‌بینی‌ مدل‌های سنتی در حال رشد هستند. برای مثال، بخش فناوری زیستی⁷از یادگیری ماشینی⁸و هوش مصنوعی برای کشف داروهای جدید ارزان‌تر و کارآمدتر استفاده کرده است. به باور تحلیلگران مورگان استنلی، این روند احتمالا منجر به ایجاد روش‌های درمانی با قابلیت بازار ۵۰ میلیارد دلاری طی دهه آینده خواهد شد. هوش مصنوعی قابلیت تاثیرگذاری مشابه بر سایر صنایع را نیز دارد و از آنجایی که بسیاری از این شرکت‌ها در حال حاضر (اواخر ۲۰۲۲) در بازارهالی مالی کمتر ارزشگذاری شده‌اند، فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری هستند.

 انرژی‌های پاک⁹

گذار از سوخت‌های فسیلی یک موازنه بلندمدت و سرنوشت‌ساز است که به دلیل مسائل ژئوپلیتیک، تغییر اقلیم و توجه روزافزون به امنیت انرژی پیچیدگی‌های بسیاری دارد. به عقیده تحلیلگران مورگان استنلی، شرکت‌های ارائه‌دهنده فناوری‌های منحصر به فرد در حوزه انرژی پاک با رقبای محدود می‌توانند با افزایش سرمایه‌گذاری، حاشیه سود خود را بالا برده و برای سرمایه‌گذاران ارزش‌آفرینی بیشتری داشته باشند. سهام بسیاری از شرکت‌های انرژی‌های پاک همچنان آینده روشن این حوزه را قیمت‌گذاری¹⁰ نکرده‌اند؛ به همین دلیل توصیه تحلیلگران تمرکز بر شرکت‌هایی است که از اختلاف بین هزینه‌های بالای قبوض انرژی و کاهش هزینه‌های انرژی پاک بهره می‌برند.  

 ذخیره‌سازی و انتقال انبوه انرژی¹¹

باتری‌های ذخیره‌سازی ارزان و در دسترس برای برخی از صنایع تحول‌آفرین هستند. برای مثال می‌توان به هزینه‌های بالای نیروی کار و کمبود کارگر در باربری‌های سنگین و طولانی‌مدت اشاره کرد؛ تغییر به سمت استفاده از وسایل نقلیه باتری‌دار می‌تواند این هزینه را جبران نماید. انتظار می‌رود پیشرفت در حوزه ذخیره‌سازی انبوه انرژی نیز به توسعه وسایل نقلیه الکتریکی و نهایتا خودروهای خودگران کمک نماید. فناوری باتری‌سازی تاکنون به طور کامل شکوفا نشده و سرمایه‌گذاران باید این فضا را مدنظر قرار دهند چرا که با کاهش هزینه‌ها در این فناوری و ایجاد امکان خرید آن‌ها توسط مصرف‌کننده با هزینه کمتر فرصت رشد بسیاری وجود دارد.

سازگاری با فضای تورمی

هوش مصنوعی و ذخیره انبوه انرژی از گروه‌های عمده فناوری هستند که با اثرات تورم مقابله می‌کنند اما تنها موارد نیستند. برخی از فناوری‌ها نیز وجود دارند که صرفا پاسخگوی نیاز صنایع مشخصی هستند. به گفته Pokrzywinski، ساختار و عملکرد این فناوری‌ها از ابزارهای خودکارسازی برای کاهش هزینه‌های تعدد کارمندان در سازمان‌ها تا نرم‌افزارهای رزرو بلیت برای خطوط هواپیمایی و حتی راهکارهای خلاقانه جبران افزایش قیمت سوخت جت کاربرد دارند.تحلیلگران مورگان استنلی در رابطه با فرصت‌های سرمایه‌گذاری جهت مقابله با تورم طولانی‌مدت پیشنهاد می‌کنند تا شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات و فناوری‌های خودکارسازی مانند ربات‌های کارگر، نرم‌افزارهای بهینه‌ساز فرآیندهای کسب و کار و سخت افزارهای فناوری اطلاعات¹²مدنظر قرار بگیرند.

 

منبع :

morganstanley


¹ Morgan Stanley

² Automation

³ Digitalization

⁴ Risk-to-Reward

⁵ Deflation Enablers

⁶ Artificial Intelligence

⁷ Biotechnology

⁸ Machine Learning

⁹ Clean Energy

¹¹ Pricing

¹¹ Mass Energy Storage & Mobility

¹² Information Technology | IT

مطالب مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×