نحوه استفاده معامله‌گران از داده‌های درون شبکه

مقالات تحلیل بنیادی

بازار رمزارزها بر خلاف بازارها و نهادهای مالی سنتی، به دلیل استفاده از بلاکچین‌های عمومی منحصر به فرد بوده و امکان تایید تراکنش‌های انجام شده در هر لحظه به واسطه اطلاعات استخراج شده از نودهای شبکه وجود دارد. این فعالیت تحت عنوان تحلیل درون شبکه‌ای¹ شناخته می‌شود. این نوع از تحلیل ابزار قدرتمندی برای درک بهتر اتفاقات درون شبکه به صورت لحظه‌ای می‌باشد که برای اولین بار دسترسی عموم به رصد سلامت یک سیستم مالی را فراهم کرده است. با استفاده از داده‌های درون شبکه‌ای می‌توان متوجه بیشترین موجودی در اختیار افراد، ورود و خروج کوین به / از صرافی‌ها و سود یا ضرر دارندگان² شد.

لازم به ذکر است که داده‌های آنچین ابزار بسیار خوبی برای پایش فعالیت‌های درون شبکه هستند اما به تنهایی کافی نیستند. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران موفق همواره از مجموع ابزارهای خود شامل تحلیل بنیادی، تکنیکل و توجه به شرایط کلان اقتصادی استفاده می‌نمایند.

  • شاخص‌های On-Chain مورد استفاده برای سنجش قدرت شبکه

در این بخش به بررسی مهم‌ترین معیارهای مورد استفاده توسط سرمایه‌گذاران و معامله‌گران برای سنجش وضعیت کلی شبکه (از جمله امنیت، سلامت در بلندمدت، استفاده، گردش پول) پرداخته می‌شود.

۱- آدرس‌های فعال | Active Addresses

این شاخص بیانگر تعداد آدرس‌هایی است که در شبکه فعالیت می‌کنند؛ باید توجه شد که تعداد آدرس‌های فعال به معنی تعداد کاربران شبکه نیست و صرفا بیانگر تعداد آدرس‌های متعلق به صرافی‌ها، ماینرها و افراد حقیقی است. از نظر تاریخی تعداد آدرس‌های فعال با قیمت همبستگی نشان داده است.

۲- حجم تراکنش | Transaction Volume

این شاخص  نشان‌دهنده مقدار دلاری یک ارز دیجیتال است که بین آدرس‌ها نقل و انتقال می‌یابد.

۳- صدور روزانه | Daily Issuance

این شاخص بیانگر مجموع سکه‌های جدید تعلق گرفته به ماینرها و استیک‌کنندگان در هر روز است و نشان‌دهنده عملکرد صحیح سیاست‌های مالی شبکه می‌باشد. لازم به ذکر است که عرضه بیتکوین با موجودی ثابت ۲۱ میلیون، تقریبا هر چهار سال یکبار نصف می‌شود. 

۴- توزیع موجودی | Supply Distribution

این شاخص نشان‌دهنده درصد کوین‌های نگهداری شده در آدرس‌ها به تفکیک میزان است و با استفاده از آن می‌توان متوجه شد که برای مثال آدرس‌های دارای بیش از ۱۰ هزار بیتکوین طی سال‌های گذشته کاهش یافته و در مقابل آدرس‌ها با موجودی کمتر از ۱۰ بیتکوین افزایش پیدا کرده‌اند.

۵- درآمد ماینر | Miner Revenue

این شاخص نشان‌دهنده مجموع بیتکوین‌های استخراج شده و کارمزد تراکنش‌ها است. درآمد بالای ماینرها بیانگر سلامت شبکه و انگیزه آن‌ها برای حفاظت از شبکه در بلندمدت می‌باشد.

۶- نرخ پردازش | Hash Rate

این شاخص قدرت پردازش ایجاد شده توسط ماینرها برای ایمن‌سازی شبکه را اندازه‌گیری می‌نماید. به طور کلی هرچه هش‌ریت بالاتر باشد، امنیت شبکه نیز بیشتر خواهد بود.

امنیت در شبکه بلاکچین

  • شاخص‌های On-Chain مورد استفاده برای پایش خریداران و فروشندگان

شاخص‌های مورد اشاره در این بخش بیانگر فعالیت‌های کوتاه تا میان‌مدت در بازار هستند و به طور مشخص موجودی ماینرها، صرافی‌ها و افراد حقیقی را نشان می‌دهند. همچنین در سود یا ضرر بودن دارایی‌ها را مشخص می‌کنند که نشانه‌ای از سنتیمنت بازار است. برای مثال، ورود تعداد زیادی کوین به صرافی با علم به اینکه اکثریت سرمایه‌گذاران بلندمدت در سود هستند، بیانگر احتمال عرضه و اصلاح در بازار است.

۱- زمان نابودی کوین | Cointime Destroyed

این شاخص با لحاظ کردن تعداد کوین‌های تراکنش شده در یک روز و ضرب آن در مدت زمان هولد شده محاسبه می‌گردد. به عبارت دیگر، هدف از این شاخص نمایش زمان گردش یک رمزارز در شبکه است. افزایش شاخص به معنی جابجایی کوین‌ها و کسب سود می‌باشد.

۲- سود و ضرر کسب شده | Realized  Profit & Loss

این شاخص ارزش دلاری بیتکوین‌های فروخته شده در سود یا ضرر را مورد سنجش قرار می‌دهد. برای مثال، اگر کوینی ۱۰ هزار دلاری خریداری و ۵۰ هزار دلار فروخته شود، با سودی ۴۰ هزار دلاری همراه بوده است.

۳- موجودی در سود و ضرر | Supply in Profit & Loss

این شاخص تعداد کوین‌هایی که در هر لحظه نسبت به زمان خرید در سود یا ضرر قرار دارند را نمایش می‌دهد. در یک بازار صعودی تعداد کوین‌های در سود بیشتر از تعداد کوین‌های در ضرر است.

۴- ارزش تحقق یافته | Realized Capitalization

این شاخص مجموع ارزش هر کوین در گردش بر اساس آخرین زمانی که مورد معامله قرار گرفته‌اند را نشان می‌دهد. در مقابل، ارزش کل بازار بر اساس قیمت هر کوین به قیمت بازار محاسبه می‌گردد. زمانی که ارزش تحقق یافته بیشتر از ارزش بازار باشد به معنی در سود قرار داشتن کل بازار است. 

۵- ترموکپ | Thermo Capitalization

ترموکپ ارزش دلاری رمزارز پرداخته به ماینرها برای تایید شبکه است. افت ترموکپ نشان‌دهنده کاهش فشارهای عرضه از جانب ماینرها طی زمان و کم شدن اثرگذاری آن‌ها بر قیمت می‌باشد.

۶- امواج هودل | HODL Waves

HODL یک اصطلاح محبوب بین سرمایه‌گذاران بیتکوین است که به جای معامله آن تمایل دارند دارایی خود را در بلندمدت نگهداری نمایند. این امواج بیانگر درصد بیتکوینی است که برای دوره‌های زمانی مختلف (از کمتر از یک ماه تا بیش از ۷ سال) هولد شده‌اند. برای مثال، در صورت افزایش تعداد کوین‌های نگهداری شده برای بیش از ۷ سال، می‌توان گفت که هولدرها بخش زیادی از شبکه را به کنترل خود درآورده‌اند.

  • شاخص‌های On-Chain مورد استفاده برای ارزیابی قیمت یک رمزارز

افرادی که بر روی یک دارایی مانند بیتکوین معامله‌گری انجام می‌دهند، نیاز دارند که از شرایط کلی بازار و زمان مناسب برای ریسک‌پذیری یا ریسک‌گریزی اطلاع داشته باشند. شاخص‌های این بخش به شناسایی روندهای کوتاه‌مدت در بازار کمک می‌کنند.

۱-  نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق‌یافته | Market Value to Realized Value | MVRV

شاخص MVRV نسبت میان ارزش بازار و ارزش محقق شده را نشان می‌دهد. برای مثال از لحاظ تاریخی میزان بالای MVRV برای بیتکوین نشانه‌ای از نزدیک شدن قیمت به سقف مقطعی‌اش³ است. مقدار پایین این نسبت بیانگر نزدیک بودن قیمت به کف مقطعی⁴ خود است.

۲- نسبت ارزش شبکه به تراکنش‌های | Network Value to Transaction | NVT

با استفاده از این نسبت می توان ارزش بازار را با حجم تراکنش‌ها مقایسه کرد. این مفهوم در بازار رمزارزها تقریبا معادل نسبت قیمت به درآمد هر سهم یا P2E در امور مالی سنتی است. هدف از NVT مقایسه ارزش بنیادی شبکه با قیمت فعلی می‌باشد. مقادیر پایین و بالای NVT به ترتیب نشان‌دهنده سنتیمنت خرسی و گاوی هستند.

۳- نسبت انباشت به جریان | Stock-to-Flow Ratio

نسبت انباشت به جریان مدلی است که با رشد تقاضا برای بیتکوین، پیش‌بینی‌ای از قیمت ارائه می‌کند. برای مثال، در صورتی که پذیرش بیتکوین بی وقفه با روند فعلی ادامه پیدا نماید، انتظار می‌رود قیمت هر کوین تا ۲۰۲۵ به فرای حدود ۱ میلیون دلار برسد.

۴- نسبت موجودی استیبل کوین‌ها | Stablecoin Supply Ratio

این شاخص بیانگر نسبت بین موجودی یک رمزارز و موجودی استیبل کوین است که در حقیقت قدرت خرید بیتکوین در کوتاه مدت را نشان می‌دهد.

 

مجموعه این شاخص‌های درون شبکه‌ای به سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کمک می‌کنند تا تصمیمات هوشمندانه‌تری بگیرند. باید توجه داشت که دانش تحلیل درون شبکه‌ای نوپا بوده و همچنان تمام ظرفیت آن برای بهره‌مندی در بازار رمزارزها شناسایی نشده است.

منبع

cointree


¹ On-chain Analysis

² Holders

³ Local Top

⁴ Local Bottom

مطالب مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×