حضور در بازارهای ریسکی از جمله رمزارزها و تصمیمگیری درباره زمان مناسب خرید و فروش داراییها نیازمند درک درست رفتار معاملهگران در بازار است. بدین منظور در بازار کریپتو امکان بهرهمندی از دادههای درون شبکه¹ وجود دارد که میتوانند برای بررسی رفتار خریداران و فروشندگان مورد استفاده قرار بگیرند. در ابتدا نیاز است تا این نوع دادهها و طبقهبندی آنها به طور مختصر شرح داده شوند که بدین منظور از ساختار ارائه شده توسط شرکت Ark Invest استفاده میگردد.
- سلامت شبکه (Network Health): این لایه که خود شامل فعالیت و امنیت شبکه میباشد و از جمله عوامل مهمی هست که یک سرمایهگذار و یا معاملهگر بایستی در کنار سایر جنبههای تحلیلی خود مد نظر قرار دهد.
- عرضه و تقاضا (Supply & Demand): در این لایه عمدتا به رفتار خریدار و یا فروشنده با توجه به متغیرهایی همچون هزینه پایه، حجم معامله و مدت زمان هولد دارایی پرداخته میشود. بررسی رفتار انواع معاملهگران از جمله سرمایهگذاران سازمانی، ماینرها، معاملهگران خرد و غیره نیز در این لایه صورت میگیرد.
- ارزشگذاری (Valuation): در این لایه ارزندگی و میزان حباب قیمتی بیتکوین مورد بررسی قرار گرفته و نیز میتواند نشانههایی برای خرید یا فروش نیز در اختیار سرمایهگذاران و معاملهگران قرار دهد.
در ادامه لایه عرضه و تقاضا و شاخصهای مهم آن جهت استفاده در درک سنتیمنت و تحلیل رفتار فعالان بازار با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار میگیرد. باید در نظر داشت که ارزش یک دارایی پولی مانند بیتکوین تابعی از تقاضا نسبت به عرضه است. از زمان پیدایش بیتکوین، تقاضا برای آن روند صعودی داشته؛ گرچه در کوتاه مدت با تجربه نوسانات چشمگیری همراه بوده است. سرمایهگذاران میتوانند با کمک دادههای درون شبکه به بررسی و تحلیل رفتار خریداران و فروشندگان رمزارزها (به ویژه بیتکوین) پرداخته و تغییرات عرضه و تقاضا و نیز تأثیر احتمالی آن بر قیمت را در هر مقطع زمانی ارزیابی نمایند.
به طور کلی شرکتکنندگان در “اقتصاد” بیتکوین را میتوان به این صورت تعریف کرد:
- ماینرها: این دسته از معاملهگران در حوزه استخراج بیتکوین فعالیت داشته و در نتیجه فشار فروش مرتبط با این دسته متناسب با نرخ بیتکوینهایی است که به تازگی ماین شدهاند.
- صرافی ها: پتانسیل عرضه در صرافیها را میتوان با بررسی جریان ورودی و خروجی توسط انواع معاملهگران (سرمایه گذاران، ماینرها، هولدرها و غیره) مورد بررسی قرار داد.
- هولدرها و سرمایه گذاران: توسط داده درون شبکه میتوان زمان تقریبی سرمایهگذاری موسسات و سازمانهای نهادی و مدت زمان هولد بیتکوین توسط این افراد را در شرایط متفاوت مارکت مورد بررسی قرار داد.
بر اساس جریانهای ورودی/خروجی و تعاملات بین شرکتکنندگان بازار میتوان ارزش بیتکوین را ارزیابی کرده و تا حد ممکن به وضعیت عرضه و تقاضا در بازار پی برد.
همانطور که اشاره شد، رفتار خریداران و فروشندگان میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا نسبت به زمان انجام معامله تصمیم درستتری اتخاذ نمایند. از جمله مهمترین شاخصهای آنچین برای درک رفتار خریداران/ فروشندگان و نیز چرخههای بازار در میان مدت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
زمان نابودی کوین!
روز-کوین نابود شده²، تعداد بیتکوینهای معامله شده (حجم) را با توجه به زمان هولد آن محاسبه میکند. افزایش در زمان نابودی کوین نشاندهنده عرضه توسط هولدرهای بلندمدت است.
-
سود و ضررهای اکتسابی
سود/ضرر تحققیافته³، ارزش کل دلاری بیتکوینهایی را که با سود یا زیان معامله شدهاند را اندازهگیری میکند. با توجه به معامله شدن بیتکوین با قیمتی بالاتر یا پایینتر از قیمت آخرین جابهجایی، به ترتیب سود یا زیان اکتسابی صورت میگیرد. در چرخهها با نوسانات بالا، سود و ضرر اکتسابی بازار به حداکثر میرسد.
همچنین میتوان برای تشخیص ریسکهای حاکم بر بازار اعم از فشار فروش و یا تسلیم معاملهگران، وضعیت موجودی در سود/ضرر بیتکوینها را در کنار سود و ضرر اکتسابی مورد بررسی قرار داد.
-
ارزش بازار
در حالی که ارزش بازار (Market Cap) ارزش تمام بیتکوینهای در گردش را با قیمت فعلی برآورد میکند، سرمایه تحقق یافته (Realized Cap)، براساس میانگین هزینه پرداخت شده برای هر کوین ارزیابی میشود. به طور کلی هر زمان که Market Cap کمتر از Realized Cap باشد، نشاندهنده تسلیم مارکت است چرا که قیمت بیتکوین کمتر از میانگین قیمت پرداختی در شبکه خواهد بود.
-
موجها و باندها
امواج “HODL” به بررسی رفتار انواع شرکتکنندگان بازار اعم از هولدرها و یا سفتهبازان میپردازد و شامل ۱۲ موج است (بیتکوینهای نگهداری شده از ۲۴ ساعت گذشته تا بیش از ۱۰ سال). از این دستهبندی می توان متوجه رفتار انباشت و یا توزیع انواع معاملهگران در چرخههای مختلفی از بازار شد. به طور کلی موضوع بسیار مهمی که بایستی در بررسی رفتار معاملهگران مورد توجه قرار گیرد؛ اول تقاضای هولد شده و سپس عرضه از سمت آنها است. امواج در این شاخص با توجه به UTXO⁴های موجود در کیف پولها ایجاد میگردد و روند انباشت و یا توزیع توسط معاملهگران بلندمدت و یا کوتاهمدت را مشخص میکند. به عنوان مثال، موج یک هفتهای HODL نشاندهنده انباشت و یا توزیع بیتکوینهایی با باند سنی یک هفته میباشد.
منبع
¹ On-chain Data
² Coin Days Destroyed | CDD
³ Realized Profit/Loss
⁴ Unspent Transaction Output (خروجی تراکنش خرج نشده)