تحلیل بازار ایران بورس/دلار تا هفته سوم فروردین ۱۴۰۲

تحلیل و گزارش بازارها بازار بورس

در این گزارش به بررسی عملکرد بازار سرمایه در هفته سوم فروردین ماه (۱۲ تا ۱۸) و پیش بینی آن طی هفته چهارم پرداخته شده؛ همچنین، تحولات اخیر در بازار ارز و عوامل تاثیر گذار بر قیمت آتی دلار مورد تحلیل و برررسی قرار گرفته است.

وضعیت بازار سرمایه در هفته ای که گذشت 

بازار سرمایه در هفته سوم فروردین ماه مانند هفته های پیشین، وضعیت صعودی خود را حفظ کرد. پایین بودن ارزش بازار  بسیاری از شرکت ها و صنایع نسبت به ارزش ذاتیشان، اشباع تقریبی سایر بازار های موازی مانند طلا، مسکن، ارز و در نهایت عقب ماندگی بازار سهام نسبت به افزایش تورم و جهش نرخ ارزی از جمله دلایلی است که موجب شده نقدینگی به نسبت بالایی در چند هفته گذشته به بازار بورس وارد شود. در این شرایط، میانگین ارزش معاملات در سه هفته گذشته به ۱۰ هزار میلیارد تومان رسید که می تواند نشانه مثبتی از وضعیت فعلی باشد.

مداخلات دولت، عاملی مهم در عقبگرد بازار

متاسفانه در هفته ای که گذشت، شاهد اظهارات ضد و نقیض و نامه نگاری های رفت و برگشتی و مداخلات دولت در مواردی مانند نرخ خوراک پتروشیمی ها و قیمت گذاری جدید خودرو ها بودیم؛ به طوری که در روز سیزدهم فروردین به یکباره و در یک روز تعطیل  قیمت خوراک پتروشیمی ها با ۲۷ درصد کاهش به ۲۸.۵۰۰ تومان رسید. تعیین نرخ جدید قیمت کارخانه ای خودرو ها نیز با تناقضات گفته شده در نامه های وزارت صمت و شورای رقابت و همچنین دخالت دولت، همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. تمام این موارد و اظهار نظرات شخصی می تواند موجب بی اعتمادی مجدد نسبت به بازار سهام و فرار سرمایه از بورس به سمت بازارهایی مانند طلا و ارز شود.  

توییت منتشر شده جهت تغییر نرخ ارز پتروشیمی هاتوییت منتشر شده جهت تغییر نرخ ارز پتروشیمی ها

بررسی عملکرد شاخص کل 

شاخص کل در روز سه شنبه ۱۵ فروردین موفق شد که سقف تاریخی خود در سال ۹۹ را دوباره فتح کند و  با رشد ۱۸ هزار تایی به ۲.۱۳۷.۰۰۰ واحد در روز چهارشنبه برسد. شاخص هم وزن نیز به نسبت شاخص کل وضعیت بهتری داشت و این شاخص در انتهای سال گذشته توانست که سقف سال ۹۹ خود را پشت سر بگذارد.
پیش بینی می شود که طی هفته آتی (۱۹-۲۲ فروردین ۱۴۰۲) وزنه عرضه نسبت به تقاضا کمی شدت بگیرد و شاخص کل  کمی استراحت کرده و پس از اصلاحی مختصر به سمت هدف بعدی یعنی ۲.۳۰۰.۰۰۰ واحد حرکت کند. دلایل این امر را می توان در موارد زیر جستجو کرد: کاهش احتمالی قیمت دلار در بازار آزاد در پی توافقات صورت گرفته بین ایران و عربستان، کسب سود بسیاری افراد در پی رشد اخیر بازار در چند وقت گذشته و اظهارات ضد و نقیض درباره موضوع افزایش قیمت خودرو.

عملکرد شاخص کل

عملکرد شاخص کل 

تحرکات قیمتی دلار در تعطیلات سال جدید

قیمت دلار در پایان روز کاری سال گذشته در کانال ۴۸ هزار تومان بسته شد و در فاصله ۲۴ ساعت مانده به تحویل سال و در یک روز غیرتعطیل، قیمت اعلامی برای دلار افزایشی شد. روند صعودی دلار در تعطیلات نوروز هم ادامه پیدا کرد بطوری که تا انتهای تعطیلات، قیمت ۶ هزار تومان بالاتر از قیمت آخر سال شد.
اما در اولین روز بازگشایی بازارها، روند قیمت نزولی شد و در دامنه ۵۱ تا ۵۲ نوسان داد؛ همچنین پدیده واگرایی منفی ۱۳ بدر امسال هم در بازار ارز رویت شد. در سال های گذشته دلار در ایام نوروز صعودی بوده و از ۱۳ به در نزولی می شد که به این پدیده واگرایی ۱۳ به در می گویند.

تغییرات فروش دلار دولتی با کارت ملی

برای اجرای این تغییر تمامی بانک ها مکلف شدند برای همه متقاضیان حساب سپرده قرض الحسنه پس انداز ارزی، بدون موجودی اولیه باز کنند تا ارز سهمیه ای به حساب افراد واریز شود. در این راستا، بانک مرکزی سعی کرده موانعی را برای نقد کردن ارز خریداری شده تعریف کند که عبارتند از:

  • متقاضیان بایستی برای نقد کردن حساب خود ۵ روز کاری باید صبر کنند.
  • در صورتی که خریدار ارز سهمیه ای با کارت ملی بخواهد ارز را به صورت اسکناس دریافت کند؛ باید ۵ درصد معادل ریالی مقدار برداشت را به عنوان کارمزد بپردازد.
  • نرخ تسعیر برابر با نرخ فروش اسکناس دلار یا یورو در سامانه www.sanarate.ir به اضافه یک درصد در روز برداشت می باشد.
    به عبارت دیگر، اگر نرخ دلار در سامانه معاملات در روز برداشت حدود ۴۰ هزار تومان باشد، نرخ تسعیر فروش اسکناس با محاسبه این نرخ به اضافه یک درصد ۴۰۴۰۰ تومان  می شود ؛ حال اگر متقاضی بخواهد ۱۰۰۰ دلار از ۲۰۰۰ دلار سهمیه خود را دریافت کند، باید رقمی حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را به عنوان کارمزد بپردازد. البته با وجود اختلاف نرخ ارز در بازار مبادله و آزاد، پرداخت کارمزد برای متقاضیان به صرفه خواهد بود. 

بانک مرکزی با تعریف این ساز و کار و دشوار کردن معامله به دنبال این است که تقاضا را کاهش دهد و باید دید آیا در انجام این امر موفق می شود یا خیر؟

ترس از تکرار توافق عربستان 

سه شنبه مورخ ۱۵ فروردین قیمت دلار تا کانال ۴۹ هزار تومان پایین آمد؛ اما نهایتا در مرز ۵۱ هزار تومان بسته شد. شوک آکسیوس و خبر تزریق سنگین یک پتروشیمی، عامل کاهش قیمت بودند.

آکسیوس خبر داد آمریکا در هفته های اخیر با شرکای اروپایی و اسرائیلی در مورد طرحی برای توافق موقت با ایران شامل رفع برخی از تحریم ها در ازای مسدود کردن بخش هایی از برنامه هسته ای ایران بحث کرده است.ظاهرا ایرانی ها از مذاکرات آمریکا آگاه هستند؛ اما تا کنون این مهم را رد کرده اند و معامله گران نگرانند در بحث هسته ای توافقی به شکل عربستان آن ها را غافلگیر کند.

قدرت نمایی چین در خاورمیانه

آشتی کنان ایران و عربستان با حضور چین

آشتی کنان ایران و عربستان با حضور چین

در روز پنجشنبه مورخ ۱۸ فروردین، وزارای خارجه ایران و عربستان با میانجی گری چین برای بازگشایی مجدد سفارتخانه ها توافق کردند که این امر می تواند در هفته آینده به اصلاح قیمتی کمک کند.

پیش بینی قیمت دلار

مدل های اقتصادی خبر از کاهش قیمت دلار تا خرداد ماه در حوالی ۴۵ هزار تومان را می دهند. از خرداد ماه به بعد که مجددا تقاضای پول افزایش پیدا می کند؛ می توان انتظار افزایش قیمت تا ۵۷ هزار تومان در شهریور ماه را داشت.

لذا کاهش قیمت به زیر ۴۷ و ۴۵ هزار تومان می تواند فرصت مناسبی برای تامین منابع مالی باشد و اگر قیمت به زیر ۴۳ هزار تومان افت کند، می توان آن را به چشم فرصت های آربیتراژی دید؛ چرل که قیمت در آن نواحی بسیار ناپایدار بوده و می تواند سریعا خود را احیا کند.

تحلیل تکنیکال دلار

مطلب پیشنهادی : دسترسی به تحلیل بازار ایران بورس/دلار (هفته چهارم اسفند)

مطالب مشابه

5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره ما

اِکوتِرِیل، پایگاه تحلیلی و آموزشی اقتصاد و بازارهای مالی

×